И тази зима бюджетната почивка и посрещането на коледните и

...
И тази зима бюджетната почивка и посрещането на коледните и
Коментари Харесай

И тази зима бюджетната почивка и посрещането на коледните и новогодишните празници ще е в хижите

И тази зима бюджетната отмора и посрещането на коледните и новогодишните празници ще е в хижите. Нощувка без закуска в планинските домове варира от 25 до 35 лв., а празничните пакети ще ни костват сред 250 и 450 лв., сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев. Спрямо предходната година нарастването не е фрапантно, добави той.

Венев подсети, че не можем да чакаме от хижите хотелски вид настаняване, макар че и те са с друга категория и оферират съответстващия на броя еделвайси (знака за категоризация на тези обекти) комфорт.

Очаква се тази зима множеството хижи в ниските елементи на планините да посрещат туристи, някои от местата за настаняване, които са по върховете на Рила, Пирин и Стара планина, евентуално ще отворят единствено за празниците заради усложнения с доставките, основани от зимната конюнктура. Хижарите са се погрижили да ни е топло, макар че тази година цените на кубик дърва са по-високи - 130-150 лв., сподели Венев. Проблеми не се чака да има с подаването на ток, тъй като множеството от хижите са снабдени с генератори за случаите на спиране на електроподаването при огромни снежни стихии.

Тази седмица бяха отличени най-хубавите хижи, подсети ръководителят на БТС и посочи, че задачата е българските хижи да знаят, че са обгрижвани и са във фокуса на вниманието на туристическата общност. 

Почивка със ски разходка

Тази зима има растеж на интереса към отмора в планините с упражняване на ски трекинга, сподели Венев. Желаещите да катерят върхове, с цел да изпитат рисковото преживяване да се спуснат от тях, главно го вършат в планинските масиви на Пирин и Рила, а желана хижа за феновете на този тип деен туризъм е хижа " Христо Смирненски ". Интерес от последните две години към такива почивки в нашите планини има главно от посетители от Франция и Италия, сподели ръководителят на БТС. Германските туристи са фенове на ски бягането, само че практикуването на този тип спорт и комбинирането му с отмора не се предлага на доста места в страната. За разлика от останалите типове зимен спорт, които изискват много скъпа екипировка, ски бягането няма да натовари толкоз фамилния бюджет - нови химикалки могат да се намерят до 200 лв., сочи информация в уеб сайтове за продажба на спортни артикули, а на половин цена могат да бъдат открити и втора ръка. За начинаещи даже е целесъобразно да употребяват първоначално остарели ски за тичане. При избора им експертите предлагат да предпочетем по-късите и по-широки ски в съответната група тегло, с цел да може по-лесно да ги управляваме, изключително в случай че сме начинаещи или просто желаеме да се разхождаме по-лесно из зимната планина. Ски тичане със фамилията е налично на Витоша на две места, измежду които това в региона на хотел " Морени " - по огромния път към Черни връх, в местността Узана над Габрово, в регионите на Бъндеришка поляна и хижа " Христо Смирненски ".

Хижарският мишлен

И откакто сме се наситили на зимни завършения и добре сме премръзнали, прословутият планински вкус ни води към кухните на 100 и петдесетте хижи под егидата на БТС, от които Съюзът ръководи 50, а останалите са към туристическите му сдружения. Всички те оферират същинска храна от природата. Добрият хижар стартира да " зарежда " кухнята си за зимата с продуктите от дивата природа още от лятото, споделя Венев за кулинарните хижарски секрети. Изсъхнали летни билкови букети чакат, провиснали под стрехите на хижите, да се преродят в благоуханен чай, подправките отпускат вкусовото си чудо в клокочещото гурме прекарване на фасул чорбата по хижарски.

Да не опиташ фасул със сланина след дълга снежна разходка е съвсем като да си стигнал до Рим и да не си видял папата, а още по-непростимо е да не се опариш от неспокойствие да пробваш една от десетките супи на " началник готвача " Мария Денева на хижа " Момина канара " на Витоша, описа Венев за менюто на хижарския мишлен.

Годишно са нужни по 1,5 млн. лв. за поддържане и поетапно възстановяване въз основата

Българският туристически съюз все още може да разчита на финансиране от бюджета на спортното министерство само за планове от спортно-туристическата си активност, описа ръководителят на БТС. Представили сме планове за над 500 000 лв. за редица национални прояви, измежду които за зимната среща на планинските водачи, Националния поход по стъпките на Ботевата чета, националния обзор на туристическите умения и сръчности за учащи се за наградата " Кристален еделвайс ", Националния поход до Черни връх. За страдание от няколко месеца към този момент имаме статут на национално показана организация, само че институциите още не са подготвени да възприемат този факт, разяснява Венев. Той уточни, че този статут не разрешава на организацията да кандидатства за финансиране с планове за възобновяване на хижите, тъй като тя е с нестопанска цел. Така се отсрочват планове за създаване на фотоволтаици, пречиствателни станции, нови канализации, водохващания и възобновяване на хижи.

От БТС са предложили и ще търсят партньорство от министерствата на районното развиване, на околната среда и на туризма по планове за трите европейски планински маршрута, които минават през България, като концепцията е да се плануват в бюджетите на трите ведомства средства за замяна на маркировката с отговаряща на европейските стандарти, за ремонт на прилежащите към тези направления хижи и за възобновяване на маркировката по методите към тях. Свързали сме се с всички отраслови парламентарни комисии още преди да почне разискването на бюджета на страната за идната година, само че до момента не сме получи покана за присъединяване в някое от съвещанията им, сподели ръководителят на БТС. Ако България желае да стане привлекателна страна за целогодишен планински туризъм, единствено с напъните на БТС и със скромния бюджет на организацията не може да се случи, разяснява Венев и добави, че от организацията чакат ведомствата да припознаят тематиката и да приготвят стратегии, по които сдруженията на БТС в страната и хижарите да могат да аплайват. Ако желаеме в границите на пет години планините ни да дават отговор най-малко на някакви общоевропейски допустими стандарти, годишно България би трябвало да влага в материалната база и инфраструктурата по към 1,5 млн. лв., демонстрират предвижданията на Българския туристически съюз.

Дигитализацията в планината

Само за последните два месеца съвсем 20 000 нови консуматори са изтеглили от мрежата електронната брошура (паспорт) за стоте национални обекта на Българския туристически съюз, в случай че годишно те се посещават от към 30 000 души, разяснява ръководителят на БТС. Електронната брошура ни дава на едно място информацията за това къде се намират обектите, какво е работното им време, а за част от тях в малко анимационно филмче се споделя историята им. Ако желаеме да удостоверим, че в действителност сме изкачили някой от българските планински върхове, към този момент няма да е задоволително да стигнем до хижата под тях и от там да получим щемпел. Това става единствено на самия връх, където сканираме посредством QR код електронната си брошура и по този начин фактически потвърждаваме, че сме стигнали до някой от покривите на родината ни. Според ръководителя на БТС този цифров модел към този момент работи в редица музеи и естествени забележителности навътре в страната, за което БТС има по този начин нужната поддръжка на няколко министерства, измежду които и това на културата. Българският странник става от ден на ден цифров и преимуществата на електронната туристическа брошура на Националното придвижване " Опознай Родината - 100 Национални обекта " ще оказват помощ за популяризирането на придвижването и улеснението на туристите, посещаващи културно-историческите и естествени забележителности на България, счита ръководителят на БТС.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР