И тази година Варна отново ще стане сцена за вдъхновение

...
И тази година Варна отново ще стане сцена за вдъхновение
Коментари Харесай

Варна отново става дом на детското музикално творчество

И тази година Варна още веднъж ще стане сцена за ентусиазъм на млади музикални гении от Европа с провеждането на 12-ото издание на Европейския конкурс за детски песни " Златни искри “. Този към този момент одобрен конгрес е отдаден на истинските детски песни, основани от професионални създатели. Той дава опция на композитори и текстописци от цяла Европа да споделят своите креативен послания с детската аудитория. Наградният фонд на състезанието е 11 200 лв. за създателите на музика, с спомагателни оценки за най-хубав аранжимент и текст на ария.

Началото на " Златни искри " е положено преди 12 години по концепция на продуцента Доно Цветков, който си слага за цел да сътвори конгрес, където композитори от разнообразни европейски страни да обменят своя музикален взор към света на децата. Участието в състезанието обаче не е просто креативна конкуренция – то е същинско предизвикателство за създателите и изпълнителите, които би трябвало да вдъхнат живот на всяка ария и да я показват пред професионално жури.

През годините във Варна са показани песни от 25 страни, измежду които произведения на известни български и европейски композитори. Много от участниците в " Златни искри “ – създатели и реализатори с изяви на  тази сцена, даже доближават до финалите на влиятелни интернационалните формати, в това число детската " Евровизия “.

Признанието за състезанието не закъснява –Фондация " Откритие “ получава премията " ПроКултура “ от Българската асоциация на работодателите в региона на културата (БАРОК) за приноса си към популяризирането на културния достъп за младежите.

Тази година  жребий за състезанието за авторска музика ще бъде изтеглен на 18 октомври в концерт от български песни за деца, а самите песни ще бъдат показани и в ефира на БНР - Радио Варна на 20 октомври. Съпътстващият конкурс - за млади попизпълнители, на които те ще изпълнят песни по желание и авторски песни, ще e седмица по-късно. Очаква се тазгодишното издание да показа още нови обичани от децата песни, а уредниците се стремят да го развиват и обогатяват, осигурявайки платформа за изява на новото потомство създатели и реализатори.

Организатор на събитието е фондация " Откритие “, с поддръжка на Министерството на културата, сдружението за отбрана на авторски права " Музикаутор “, БНР - Радио Варна, фонд " Култура “ на Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР