И тази година, точно както и предните две, Google използва

...
И тази година, точно както и предните две, Google използва
Коментари Харесай

Google открехна вратата към Android P за разработчиците

И тази година, тъкмо както и предните две, Гугъл употребява началото на март, с цел да разгласява първата информация за идната версия на Android, ориентирана към разработчиците. Android P, както се назовава понастоящем новата версия на операционната система, към момента е в развой на създаване и от Гугъл се въздържат да я пуснат в обществения си бета канал. Това ще стане по-късно, само че даже сега разработчиците могат да изтеглят всичко належащо, с цел да се запозаят с новите функционалности и да тестват своите съществуващи приложения, с цел да се уверят, че са съвместими с новата среда.

Както и при предходните ранни версии, в тази ситуация става дума за професионални актуализации “под капака”, защото от Гугъл към момента не разкриват какви са измененията в дизайна на Android P, ориентирани към консуматори. Новите функционалности, които от компанията разкриха, обаче несъмнено ще улеснят разработчиците в основаването на забавни нови приложения.

Прочетете още: Новият Android ще стопира достъпа на зловредни приложения до камерата на устройствата?

И по този начин, какво е новото в Android P? Тъй като хората към този момент се развълнуваха от тази вест преди няколко седмици, ще изведем тази нова функционалност пред скоби - Android P има вградена поддръжка на “прорези” (notches) , по сходство на пионера в тази област - iPhone X на Apple. Разработчиците ще могат да употребяват нов API, с цел да ревизират дали обещано устройство има сходно очертание и неговия размер, след което да изискат наличието за цялостен екран да се “разлее” към него.

Относно потребителите, от Гугъл въпреки всичко леко повдигнаха завесата, обявявайки, че още веднъж са създали промени в системата за уведомления. Този път компанията се концентрира върху известията от приложенията за известия и дава на разработчиците няколко нови инструмента, които акцентират кой и по какъв начин се свързва с вас, като разрешават прикачване на фотоси, стикери и интелигентни отговори към тези вести.

Няколко нови допълнения към Android Autofill Framework за разработчиците, които се занимават с мениджъри на пароли, също ще улеснят живота на потребителите, макар че в миг а акцентът пада върху по-доброто пречистване на набора от данни, по огромната сигурност и съгласуемост на вход , което ще даде опция на мениджърите на пароли да работят с приложения, които към момента нямат вградена поддръжка за Autofill Framework.

Към момента Гугъл не са оповестили нови функционалности за икономисване на сила, само че от компанията настояват, че не престават да усъвършенстват съществуващите - Doze, App Standby и Background Limits, всички въведени в последните няколко съществени версии.

Технологичният колос вкарва и нови функционалности за дискретност - Android P ще ограничи достъпа на приложенията във фонов режим до микрофона , камерата и датчиците на устройствата. В бъдеще от Гугъл възнамеряват и въвеждането на опция за кодиране на аварийните копия на Android и инцидентно систематизиране на обвързваните MAC-адреси, което ще затрудни следенето на потребителите. Последната функционалност обаче към момента е в пробна фаза.

Една от най-интересните нови функционалности в Android P, ориентирани към разработчиците, е API към голям брой камери. Тъй като доста съвременни телефони към този момент разполагат с двойна камера, от Гугъл улесняват достъпа до тях. Други промени в тази посока са предопределени за стабилизиране на изображението, разнообразни специфични резултати и принадлежности за понижаване на латенцията.

В полето на медиите, Android P разчита на вградена поддръжка за HDR VP9 Profile 2 за възпроизвеждане на HDR филми на устройства с подобаващ хардуер и поддържа все по-популярния формат за фотоси HEIF (High Efficiency Image File Format), който може би ще измести изцяло JPEG в идващите години. Разработчиците към този момент получават нови и по-ефективни принадлежности за обработка на растерни изображения и чертежи, с помощта на ImageDecode, който заменя BitMapFactory.

Вътрешното позициониране също по този начин получава подтик в Android P, с помощта на поддръжката на протокола IEEE 802.11mc, който дава информация за времето на двупосочен достъп през Wi-Fi. Устройствата, които поддържат този протокол, ще могат да локализират консуматор с акуратност от един до два метра. Това би трябвало да е повече от задоволително, с цел да ви води през някой мол да вземем за пример.

След като към този момент сте сигурни накъде отивате из комерсиалния център, умерено можете да си харесате и купите нещо, а в случай че желаете да платите по цифров път, Android P към този момент поддържа GlobalPlatform Open Mobile API - стандарт за създаване на сигурни NFV услуги като платежните решения да вземем за пример.

Разработчиците, които желаят да организират машинно образование, също имат шанс, тъй като Android P води със себе си няколко нови функционалности за работа с невронни мрежи - Pad, BatchToSpaceND, SpaceToBatchND, Transpose, Strided Slice, Mean, Div, Sub и Squeeze.

Като цяло това е едно от най-значимите актуализации на Android през последните години и не е изненадващо, че Гугъл огласява само информация, ориентирана към разработчиците. Останалите ще би трябвало да почакат още малко. Както нормално, компанията най-вероятно ще вкара още няколко нови функционалности по време на бета интервала, а в някакъв миг даже би трябвало да разгласи и формалното име на Android P.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР