И София отбелязва 200 години от рождението на Раковски. Две

...
И София отбелязва 200 години от рождението на Раковски. Две
Коментари Харесай

Показват личните вещи на Георги Раковски в Националната библиотека

И София отбелязва 200 години от рождението на Раковски. Две експозиции в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " демонстрират персоналните движимости на революционера. Вещите са извадени особено от трезора на Българска народна банка за експозицията. Тук могат да се видят ръкописи, писма, архиви от тактиките за въстанието, писани от Раковски.

" Кулминацията в изложбата е на профилирана витрина, която е сложена на централно място, в която са експонирани истинският вид на тефтерчето на Раковски с неговия цифров вид, фотография на Раковски, копие по картина " Раковски в Балкана " на известния художник Сако и визитна картичка на Георги Стойков Раковски ", обясни Руслан Иванов от Националната библиотека.

За откриването на изложбата пристигна и вицепремиерът Илияна Йотова.

" Раковски написа теорията на българската държавност преди да имаме страна, посланието от преди два века е през днешния ден - имате страна и пазете държавността. Какво значи държавност? Означава равни правила за всички, равни закони за всички, значи правдивост, значи битка с неравноправие, значи независимост. Свобода освен териториална, освен географска, освен политическа, само че и независимост на духа. Това завеща Раковски ", обърна се вицепрезидентът Йотова.

Изложбата може да бъде забелязана и онлайн на уеб страницата на Националната библиотека. Експозицията на персоналните движимости на Раковски ще остане до края на април.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР