И София, и Скопие осъдиха планираното за неделя откриване на

...
И София, и Скопие осъдиха планираното за неделя откриване на
Коментари Харесай

Анти-НАТО настроения и около македонския клуб Никола Вапцаров в Благоевград

И София, и Скопие осъдиха плануваното за неделя разкриване на македонски културен клуб с име " Никола Вапцаров " в Благоевград, което се чака да генерира ново напрежение сред двете страни. 
Зад откриването на клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград стои Международното Македонско придвижване за отбрана на човешките права, от чийто уебсайт, излиза наяве, че е с подчертана антиамериканска, антиевропейска и антинатовска устременост, заяви локалното издание   " 360 градуса ".
Организацията е със седалище в Торонто, Канада, чийто ръководител е Бил Николов. Според организацията настоящето ръководство на Северна Македония е " режим ". 
Външният министър Буяр Османи сподели, че няма да участва на церемонията и удостовери, че клубът се финансира от фондация в Канада. На откриването обаче се чака водачът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който е един от главните антибългарски гласове в Северна Македония, както и деятели на проруската " Левица “.
От българското Министерство на външните работи приканиха хората в Благоевград да реагират умерено и да не се поддават на провокации. 
Македонският външен министър разяснява, че нито този клуб, нито българските, които бяха открити в Северна Македония през последните месеци, са от изгода за македонската общественост в България или за българската в Македония.
Клубът " Никола Вапцаров " се открива в очевиден отговор на българските клубове " Цар Борис III " в Охрид и " Иван Михайлов " в Битоля. Македонските управляващи оповестиха имената им за " противоречиви " и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, съгласно които те не могат да имат " противоречиви имена ".
" Когато разбрах кой финансира клуба в Благоевград, ми бяха ясни и всички аспекти на откриването му. Това е фондация от Канада, която има личен уебсайт и в случай че погледнете позициите им, ще видите, че те не са в посока на стратегическите ползи на страната, не чакам да бъде и във функционалност на ползите на връзките сред жителите. Не споделям, че нямат право да отварят клубове, само че не ми харесва тази наклонност за корист с общности от политически настоящи лица. Това не е пътят, по който желаеме да вървим. Нека не разрешаваме на някой да открадне нашия дневен ред, поради политически или партийни или някакви други ползи ", сподели Османи на седмичната си конференция.
Османи още веднъж осъди похищението против българския клуб в Охрид и добави, че " би трябвало да се върнат естествените добросъседски връзки, които са в духа на другарството ". 
България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към Европейски Съюз, само че под условия. Най-важното е българите да бъдат вкарани в македонската конституция, против което се разгласи ВМРО-ДПМНЕ. Така не може да се събере изискваното двете трети болшинство за смяна на главния закон.
София: Македонската съпротива желае да предизвика напрежение 
Българското външно министерство също излезе с позиция в петък.
" Очевиден е опитът на опозиционни македонски партии да предизвикат напрежение в София и в Скопие посредством отварянето на частен клуб с името на български стихотворец ", показват от Министерство на външните работи.
" Очевидно става дума за отклонение на публичното внимание от битката на българите за права в Северна Македония. Физическо лице, което се показва за част от несъществуваща неправителствена организация, е наело частно помещение от друго физическо лице. Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от потреблението на името на поета в сходни провокации, не е дало позволение и акцентира българското самоопределяне на поета “, уточни зам.-външният министър Костадин Коджабашев. 
Кметът на Благоевград Илко Стоянов сподели пред Българска телеграфна агенция, че клубът се разкрива върху частен парцел и общината няма отношение. 
До този миг не е имало напрежение в града, уповавам се и отсега нататък да няма и този клуб да не е мотив и да не е за основаване на напрежение, уточни Илко Стоянов.
Той добави, че Благоевград е в " отлично взаимоотношение с локалните управляващи на Република Северна Македония (РСМ), тъй като това е нашето равнище - на локална власт ". По думите му община Благоевград и общини от другата страна на границата работят по трансгранични планове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР