И служебният вътрешен министър Иван Демерджиев любезно отхвърля искането на

...
И служебният вътрешен министър Иван Демерджиев любезно отхвърля искането на
Коментари Харесай

И Демерджиев отказа на прокуратурата да си обменят данни за търговци на гласове

И служебният вътрешен министър Иван Демерджиев " общително отхвърля " настояването на прокуратурата да основат взаимно звено, което да обменя данни и да се бори с възможни нарушавания и закононарушения на идните парламентарни избори. 

Същото направи предходната година на два пъти и Бойко Рашков.

Преди дни - на 15 август, от управлението на държавното обвиняване по традиция пратиха писмо с предложение до Министерство на вътрешните работи и ДАНС за основаване на национално междуведомствено звено за изборите.

" Създаването на звеното цели да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите ", пишеха от прокуратурата.



Демерджиев обаче през днешния ден дава отговор, че " в законодателството са уредени нужните предпоставки Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да извършват законово избраните си функционалности "  . Че общите дейности на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са доста значими за честното осъществяване на вота, само че няма законово съображение за основаване на Национално междуведомствено звено.

„ В Изборния кодекс не се съдържа съображение за издаване на заповед в оферти смисъл. Предвид неналичието на категорично съображение, не се постанова издаването на предлаганата заповед ", написа в своя отговор министър Демерджиев.

Иначе Демерджиев се съгласява, че " съдействието сред органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е изключително значимо в подтекста на идните парламентарни избори ", само че - казано просто - в закона всичко си пишело.

Ето и цялостния текст на известието на Министерство на вътрешните работи:

Министър Демерджиев: В законодателството са уредени нужните предпоставки Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата да извършват законово избраните си функционалности за изборите

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изпрати отговор на писмо, постъпило от Прокуратурата на република България, в което се съдържа план на заповед за основаване на Национално междуведомствено звено сред Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС по отношение на осъществяване на избори за Народно заседание на 2 октомври 2022 година В отговора министър Демерджиев отбелязва, че общите дейности на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са доста значими за гарантиране на честното осъществяване на вота, само че няма законово съображение за основаване на Национално междуведомствено звено.

„ В Изборния кодекс не се съдържа съображение за издаване на заповед в оферти смисъл. Предвид неналичието на категорично съображение, не се постанова издаването на предлаганата заповед ", написа в своя отговор министър Демерджиев. Той добавя, че в настоящото законодателство са уредени нужните предпоставки органите на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата по време на предизборната акция и в деня на изборите да извършват законово избраните си функционалности.

„ Сътрудничеството сред органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е изключително значимо в подтекста на идните парламентарни избори, с цел да се подсигурява упражняването на изборните права на жителите по открития от Конституцията и законите правов ред ", написа още министър Демерджиев.

С цялостният текст на писмото можете да се запознаете в атачмънта в известието на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР