И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки с

...
И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки с
Коментари Харесай

Борисов: И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки с интерконектора ни

И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки с построяването на интерконектора България-Сърбия . Либерализираният пазар и конкуренцията са най-добре за нашите стопански системи. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, оповестиха от Министерския съвет.

Акцент в диалога на двамата бяха значими и за двете страни планове в областта на енергетиката и инфраструктурата .

Борисов и Михайлович разискаха подготовката за създаване на междусистемната газова връзка България-Сърбия. Системата ще даде опция на сръбската страна да получава полутечен природен газ от терминала в Александруполис , където България взе участие с 20%.

" България има благосъстоятелност от 20% . Направихме и голяма инвестиция в интерконектора с Гърция. В момента работим и за разширението на газовото ни вместилище в Чирен. В самодейността " Три морета " тези планове са от най-важните и за нас би било доста добре, в случай че и сръбската страна също диверсифицира част от своите доставки . А посредством интерконектора ще могат да получават полутечен газ от Израел, Катар, Египет, Съединени американски щати и други ", безапелационен бе министър председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов посочи, че друго голямо преимущество за бизнеса, туризма и за жителите на двете страни са инфраструктурните планове . " И автомагистралите, които вършим, и жп линиите, и това, че от Белград до Варна и до Бургас можеш да стигнеш без светофар е едно огромно преимущество за бизнеса , и за туризма, и за всички нас ", сподели Борисов.

Той бе безапелационен, че България поддържа Сърбия по пътя и към Европейския съюз. " Нашият район е подобен, че фактически би трябвало доста воля от политическите ръководители в тези страни. На първо място е постоянно да слагаме мира и добросъседството ", добави Бойко Борисов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР