И с помощта на тази банка Путин сега иска да

...
И с помощта на тази банка Путин сега иска да
Коментари Харесай

Игор Волобуев, бивш вице на Газпромбанк: Много хора ще ме заплюят в лицето и знам защо

И благодарение на тази банка Путин в този момент желае да принуди европейските страни да заплащат за газ в рубли. Преди няколко дни различен вицепрезидент на Газпромбанк Владислав Аваев, съгласно съветски чиновници по сигурността, е умъртвил жена си и щерка си и се е прострелял. Игор Волобуев не има вяра в самоубийство - прекалено много смъртни случаи на газови топ мениджъри са настъпили в Русия напоследък.

„ Не можех повече да съм измежду тези хора “, декларира Игор Волобуев пред LIGA.net.

– Защо решихте да напуснете Русия и по какъв начин стигнахте до Украйна?

- В първия ден на войната телефонът ми звънеше непрестанно. Роден съм и приключих учебно заведение в Ахтирка. Там живеят татко ми, по-малкият ми брат и другари. Буквално след няколко дни взех решение, че към този момент не мога да пребивавам в Русия. Защото руснаците нападнаха татко ми, нападнаха мои познати, близки и другари. Баща ми живееше един месец в студено мазе. Хора, които познавам от детство ми споделиха, че се срамят от мен. Казваха ми: „ Да не чуем повече, че си от Ахтир, че си украинец. Никога! “ Събрах нещата си и излетях от Русия на 2 март. Работих за Газпромбанк повече от шест години, правейки PR на промишлените активи. И преди този момент той работих за Газпром в продължение на 16 години, от които 9 години бях началник на пресслужбата. Не можех повече да бъда измежду тези хора. Да се здрависвам с тях, усмихвайки се, гледайте в това време ужаса, който се случва в Украйна, да се върша че това не ме визира. Дойдох в Украйна, с цел да защитя моята Ахтирка с оръжие в ръка. Още през 2014 година, когато Крим беше окупиран, си дадох обещание, че в случай че съветски танкове дойдат в моята Ахтирка, ще водя война с тях.

- Правилно ли разбирам, че друга причина за овакантяване на Русия е опасност за живота? Най-малко четирима топ мениджъри на съветски газови компании починаха при странни условия от началото на годината.

– Не, нямаше опасност за живота ми в Русия. Освен това нямах никакви проблеми в материално отношение. Да, във всеки смисъл имах всичко там. И в случай че беше въпрос на сигурност, въобще не бих отишъл на никое място.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

СПРАВКА

18 април. В московските жилища на вицепрезидента на Газпромбанк Владислав Аваев откриха тялото му, както и телата на брачната половинка и щерка му. Причината за гибелта са огнестрелни рани. Руските медии оповестиха, че Аваев е прострелял фамилията си и се е самоубил.

19 април. Бившият топ управител на съветската газова компания Новатек Сергей Протосеня, брачната половинка и щерка му бяха открити мъртви във вила в Испания. В непосредственост са открити секира и нож.

29 януари. Намерен мъртъв шефът на транспортната работа Газпром-инвест Леонид Шулман. На пода в банята лежеше окървавено тяло с дълбоки порезни рани.

25 февруари. Открито е тялото на Александър Тюляков, заместник-генерален шеф на единния селищен център на Газпром. Той висеше в примка.

3 март. Михаил Уотфорд (Михаил Толстошея), съветски олигарх, натрупал благосъстоянието си от петрол и газ, беше открит обесен в имението си във Англия.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

– Четири смъртни случая на топ мениджъри, всички показани като самоубийства. Какво се случва? Бившият народен представител от Държавната дума, полковник от ФСБ (бившият КГБ) в оставка Генадий Гудков не изключва, че става дума за почистване на сметки с водещи държавни компании, притежаващи доста информации.

– Разбирам… Не съм познавал персонално тези хора. Владислав Аваев, в случай че не се неистина, беше наименуван вицепрезидент на Газпромбанк. Трябва да уточним - той беше първият вицепрезидент на Газпромбанк. Това са две равнища нагоре. Има още една неправилност. Навсякъде пишеха, че е някогашен вицепрезидент на Газпромбанк. Истината е, че все още на гибелта си той беше настоящ първи вицепрезидент. Вие сте медийни хора, би трябвало да разберете за какво е направено това: с цел да се отклони удара от Газпромбанк. Това е скандал. Особено след оставката на Достовалов, изпълнителен шеф на Газпромбанк. Той обществено съобщи, че към този момент не може да работи за Акимов и Милър. Аваев рапортува на заместник-председателя на УС Владимир Рискин. Рискин в Газпромбанк дава отговор за личния състав и за VIP клиентите на банката. Тоест, Аваев евентуално е имал достъп до техните сметки, до информация за приходите. Трудно е да се повярва, че Аваев е прострелял 13-годишната си щерка, брачната половинка си и се е самоубил. Според мен това е инсценирано самоубийство. Мисля, че беше погубен.

- Вярвате ли, че това е самоубийство? Или ФСБ убива топ държавни компании?

– Да, обстановката с Протосения е доста сходна. Той сякаш намушкал всички и се обесил в Лорет де Мар, това е дребен испански град, доста обитаем с имигранти от Русия. Всички тези истории са странни. Не имам вяра в самоубийството. Не имам вяра.

– Русия посредством Газпром от години изнудва Украйна с газ, прокарвайки тезата, че Украйна е обезсърчителен сътрудник, уронвайки нейната известност. Как се случи това?

- Войната на Русия против Украйна стартира доста от дълго време – към този момент 20 години. Всичко стартира с стопански напън. Задачата беше да се сложи Украйна на върха на газовата игла, като Беларус. Трябва да призная, че участвах в тези газови войни, когато работех в " Газпром ". Първата газова война беше при започване на 2005-2006 година, втората - през 2008-2009 година По време на тези войни една цел беше реализирана: Украйна бе дискредитирана като благонадежден снабдител в очите на европейските консуматори. Това даде опция на Газпром да съобщи пред Европа, че е належащо да се изградят обходни направления: Северен поток, Турски поток, Северен поток-2. Да се ​​лиши Украйна от статут на директна страна. Резултатът бе, че размерът на преноса на съветски газ понижа доста. Миналата година размерът на преноса беше единствено 41 милиарда кубически метра. През 2011 година размерът на преноса през Украйна беше 104 милиарда. Транзитът е достигал 140 милиарда кубически метра и повече. Няма икономическа логичност. Чиста политика! В края на краищата беше допустимо да се изпомпват всички тези размери през GTS на Украйна и да не се заравят в земята, да не се заравят на дъното на Черно и Балтийско море. Ние, като PR хора, които участвахме в тази война, имахме задачата да покажем, че украинската ГТС е в спешна обстановка, тръбите са изгнили, че е прекомерно скъпо да се реконструира системата и е по-лесно да се изостави. Тази агитация съумя. Но се стигна до спад на преноса до смешните 41 милиарда. Парите, които Украйна получаваше за пренос на газ са смешни - 3 милиарда $ годишно.

– Колко пари е налял Газпром за дискредитиране на Украйна в Европа?

- Стотици милиони долари. Бяха наети специфични организации, които изглеждаха обикновено от позиция на репутацията, които разработваха позиции в интерес на Кремъл.

– Казвате, че сте взели участие в осведомителната война против Украйна в Газпром. Как изглеждаше тя? Имаше ли затъмнение?

- Това се прояви в интервала на газовите войни, да вземем за пример в интервала на най-голямата от тях - през 2009 година Алексей Громов, заместник-ръководител на президентската администрация на Руската федерация, управлява всичко това. Той беше прессекретар на Путин. Той към момента стои на същите позиции (съветникът на ръководителя на президентския офис Михаил Подоляк по-рано съобщи, че Громов подклажда антиукраинска нервност от Кремъл.). Громов е главният кардинал в сянка, който ръководи осведомителната политика в Руската федерация и в частност осведомителната политика на Газпром. В това отношение Газпром не беше генератор на хрумвания, той беше реализатор и всички задания се спускаха от горната страна. Аз получавах задания от прессекретаря на Газпром Сергей Куприянов. С моето управление подготвихме резюмета, публични известия. Ние не се занимавахме с идеология и тактика, Газпром беше реализатор. Усещането беше, че Кремъл и персонално Путин управляват процесите. Ще ви кажа повече, знам сигурно, че информации на съветските държавни осведомителни организации, като ТАСС и РИА Новости от името на Газпром, не бяха от Газпром. Куприянов ми призна, че е чел свои изказвания, които той не е правил изобщо. Това е обединение на власт и медии. Получих задача: против една дума от Украйна, да противопоставяме 10. Целта бе Украйна да бъде удавена.

- Разбирате ли вашата отговорност за тази война?

- Не просто разбирам. Моя неточност е, че толкоз години работих за съветското държавно управление. Защото цялостен живот се смятах за украинец и отговорността ми е двойна. Ще ми бъде доста мъчно да измия съветското минало.

- Сега се разисква заплащането на газ в рубли. Какво стои зад това?

- Формулата, до която наподобява са стигнали, е: европейците трансферират пари в евро и долари в Газпромбанк, където те се обръщат в рубли. Това е чисто вътрешен пиар: „ Путин сложи европейците на мястото им? “ На процедура това към момента не се е случило. Схемата наподобява по този начин: парите се превеждат по специфична сметка в Газпромбанк във валутата, посочена в контракта. Тогава Газпромбанк купува рубли за тази валута посредством Московската борса. Но по-късно се кредитират средствата по втората сметка, към този момент в рубли, а купувачите на газ би трябвало сами да създадат последната интервенция - да преведат тези пари на Газпром износ. И тук е въпросът. Ако Газпромбанк промени валутата на рубли и я даде на самия Газпром износ, това е едно. Но там не всичко е толкоз просто и самият покупател би трябвало да взе участие във финалната конкуренция (европейска страна взема рубли и ги трансферира на дъщерно сдружение на Газпром, т.е. това, което Путин се пробва да постигне). Това към този момент е друга история. Как ще бъде на процедура, още не е ясно. Схемата трябваше да стартира да работи за доставки от 1 април, само че заплащанията се забавят.

- Може би всичко това е, с цел да се избави Газпромбанк от наказания?

- Това е една от задачите. Но даже и тази обстановка да не съществуваше, Газпромбанк е толкоз тясно обвързван с заплащанията от Европейски Съюз за газ, че това укрепва позицията на банката. Имаше някои наказания против Газпромбанк още през 2014 година, само че SWIFT не беше преустановен и спрямо други огромни банки Газпромбанк се усеща доста умерено, тъй като нейният клиент Газпром продава газ за Европа. Това е същата " газова игла ".

Путин от дълго време се пробва да обвърже Украйна стопански, в това число и посредством газа. Вече желае да приложи това и към Европа. Има едно разбиране, което се употребява вместо корупция – „ шрьодеризация “ на Европа. Не единствено Германия. Колко водачи от разнообразни страни се озоваха в препоръките на шефовете на съветски компании? В началото на февруари Шрьодер беше номиниран и за борда на шефовете на Газпром. Матиас Варниг, някогашен чиновник на Щази, също. Има още един, другар на Путин, ръководещ шеф на Nord Stream AG. Това е правено и с други. Наблюдавах какъв брой тесни са връзките сред съветски и немски газови служащи, с французи. Всички тези празници като „ 25 години доставки на съветски газ във Франция “ бяха отбелязвани в Царско село в Екатерининския замък. Руснаците знаят по какъв начин да вършат тези неща. Това е като дявола, който изкушава от самото начало. Ясно е, че някои европейци се изкушават от това, ко им дава Русия. Така че има място за корупция.

- Икономически преференциално ли е за тях?

- Тук размерите имат значение. Когато стопанската система растеше, европейците не можеха незабавно да получат толкоз газ, колкото им трябваше. Е, къде да го взема? В Русия. Но в случай че кажем, че Русия е заплаха, наподобява доста необичайно, когато на фона на войната в Украйна доставките единствено нарастват. Изглежда, че в Европа не схванаха каква опасност съставлява режимът на Путин и самите те седнаха на тази „ игла “. И в този момент се пробват да се махнат оттова.

- Но има и другата страна на монетата - за Русия Европа е най-големият пазар. А в този момент Европейски Съюз желае да се откаже от съветския газ и нефт до 2027 година Ако Руската федерация загуби най-големия пазар, какъв брой съществени са тези загуби, какъв брой е „ идващото равнище “ на вредите за съветската стопанска система спрямо това, което към този момент има?

- Да пресметнем. Миналата година Газпром продаде газ на стойност 55,5 милиарда $, полутечен природен газ на стойност 9 милиарда $ и нефт на стойност към 110 милиарда $. Повечето от тези пари идват от Европа. Това са големи суми. Лишаването от тези пари е голяма загуба. Русия може да издържи единствено известно време. Ще замязя на Северна Корея. Цените към този момент се повишават в галоп. Мисля, че може да се каже по този начин: къде е линията, след която ограбеният руснак ще излезе не с афиш, а с вила.

- Един евентуално не доста прелестен въпрос. Защо реши, че ще бъдеш добре пристигнал в Украйна?

- Разбирам, че не съм добре пристигнал в родината. Разберете, това не е въпрос за мое очакване някой да хареса завръщането ми. Завръщането е значимо за мен самия. Не мога да пребивавам с това, което бях до момента. Разбирам, че пристигнах целият в лайна и нямам илюзии, че мога изцяло да се изчистя. Но от вътрешната страна съм чист. Когато си потеглих, нямах визия какво ще се случи. Сега нямам нищо, даже прехранване. Но не ми пука, желая да се пречистя и да остана тук вечно. Не знам дали родината ще ме одобри. Разбирам, че възможностите са дребни. Много хора ме осъждат: татко ми, моите родственици, познати, изобщо хора, които просто ще минат около мен по улицата. Могат да ме заплюят в лицето и аз ще знам за какво. Разбирам, че ще ми бъде доста мъчно и разбирам, че го заслужавам.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР