И придружителите на хора с увреждания няма да плащат "вход"

...
И придружителите на хора с увреждания няма да плащат "вход"
Коментари Харесай

Освобождават придружителите на хората с увреждания от вход в музея

И придружителите на хора с увреждания няма да заплащат "вход " в музея, когато водят своя непосредствен или дете на посещаване. Такива промени са заложени във импортирания в Народното събрание от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното завещание.

Досега хората с увреждания бяха освободени от задължението да купуват билет, само че в множеството случаи визитата им бе осуетявано или затруднено поради това, че те няма по какъв начин сами да го посетят, а придружителят им трябваше да си купи постоянен билет. Допълнението е в резултат на мярка в Националната тактика за хората с увреждания 2016-2020, Приоритет № 6 „ Осигуряване на достъп до спорт, отдих, туризъм и присъединяване в културния живот “ и въз основа на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания. Концепцията планува промени в нормативната уредба, свързани с обезпечаването на безвъзмезден вход и за придружителите на хора с увреждания при визитите им в музеите.

Промените в Закона за културното завещание редуцират правото на безвъзмезден вход в музеите от веднъж в седмицата на един ден месечно. Такива безвъзмездни визити са най-вече за непрекъснатите експозиции, а не за гостуващите изложения. Вносителите акцентират, че музеите калкулират огромна загуба от този един безвъзмезден ден за посещаване седмично. Губят се доходи поради огромния поток от гости и компании, които водят туристи главно в дните за безвъзмезден вход, е записано в претекстовете.

Безплатният вход в музеите като политика за достъп до културното завещание се резервира, като музеите ще показват обществено, както и до момента, с изключение на избрания ден за безвъзмезден вход и на кои други дати през годината ще се обезпечи безвъзмезден вход, както и кои категории гости могат да влизат гратис. До момента тази процедура се ползва сполучливо в дните на национални празници и на други значими дати или събития, показват от Министерски съвет.

Друга оригиналност е в Закона за културното завещание е, че при провеждането на състезания за шефове на районни и общински музеи към този момент ще се образува комисия, формирана от еднакъв брой представители на локалната власт и шефове на национални и районни музеи, притежаващи нужната подготвеност за оценка на експертите в тази сфера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР