И през третото тримесечие броят на банките в еврозоната, които

...
И през третото тримесечие броят на банките в еврозоната, които
Коментари Харесай

Банките продължават да затягат кредитирането

И през третото тримесечие броят на банките в еврозоната, които афишират, че стягат вътрешните си насоки или критерии за утвърждение на заеми (т. нар кредитни стандарти) е по-голям от този на кредитните институции, заемащи противоположната позиция. Това демонстрира новото изследване за банковото кредитиране (Bank Lending Survey, BLS) на Европейската централна банка (ЕЦБ), разгласи в известие институцията.

Нетният дял на банките, отчитащи стягане, се забави леко спрямо предходното тримесечие (12 процентни пункта след 14 проценкти пункта през второто тримесечие на 2023 г.), само че беше малко по-висок от упованията на банките през предходното тримесечие, се показва още в известието.

Затягането на изискванията за кредитиране от пролетта на 2022 година, когато ЕЦБ стартира да усилва своите съществени лихвени проценти, е " доста, което е в сходство с продължаващото намаляване на динамичността на кредитирането ", допълват от ЕЦБ. " Нетният дял на банките, отчитащи стягане, се забави леко спрямо предходното тримесечие, само че беше малко по-висок от упованията на банките през предходното тримесечие ".

Банките също регистрират по-нататъшно чисто стягане на своите кредитни стандарти за жилищни заеми за семейства и потребителски заеми и други заеми за семействата (нетни проценти надлежно от 11 на 100 и 16 на сто).

 iStock
От ЕЦБ разясняват, че в двата случая това мощно надвиши предходните упования. Темпът на чисто стягане при жилищните заеми даже се форсира спрямо второто тримесечие, до момента в който се забави леко при потребителските заеми и другите заеми.

За това способстват по-високите усещания за риск, свързани с икономическите вероятности и съответната обстановка на кредитополучателя, по-ниската приемливост към риска и по-ниските ликвидни позиции на банките.

За четвъртото тримесечие на 2023 година банките от еврозоната плануват по-нататъшно, въпреки и по-умерено, чисто стягане на кредитнитестандарти за заеми за компании и като цяло непроменени кредитни стандарти за заеми за семейства за покупка на жилище. По отношение на потребителските заеми банките от еврозоната чакат по-нататъшно доста чисто стесняване.

Банките още веднъж регистрираха доста чисто понижение на търсенето от страна на компаниите на заеми или изтегляне на кредитни линии през третото тримесечие на 2023 година, както и понижение на търсенето на жилищни заеми и търсенето на потребителски заеми и други заеми за семействата. Подобно на последните тримесечия, спадът на чистото търсене беше доста по-силен от упованията на банките, движен основно от по-високите лихвени проценти, както и от по-ниските вложения в закрепен капитал за компаниите и по-ниското доверие на потребителите и влошаващите се вероятности на жилищния пазар за семействата.

Нетният % на банките, отчитащи спад в търсенето, беше по-сдържан спрямо последните тримесечия, през които бяха маркирани най-ниски равнища от началната дата на изследването през 2003 година За четвъртото тримесечие на 2023 година банките чакат спомагателен чист спад в търсенето на всички категории заеми, въпреки и по-слабо изразени спрямо третото тримесечие.

 istock istock
Кредитните институции от еврозоната оповестиха, че (повишаването на - бел. ред.) главните лихвени проценти на ЕЦБ са имали в допълнение доста позитивно влияние върху техните чисти лихвени маржове през последните шест месеца, макар че се чака това влияние последователно да отслабне през идващите шест месеца.

Въпреки че банките регистрират позитивен резултат върху общата си доходност, има доста нарастване на каузи на банките, отчитащи негативно влияние от решенията на ЕЦБ по отношение на лихвените проценти върху размерите на кредитирането, в сходство със забележителното намаляване на динамичността на кредитирането. Освен това банките оповестиха за в допълнение негативно влияние посредством по-високи потребности от хранителни запаси и обезценки, се показва в разбора на ЕЦБ.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР