И през тази година се очаква да има увеличаване на

...
И през тази година се очаква да има увеличаване на
Коментари Харесай

Пазете кучетата си, най-много се губят в дните преди Нова Година

И през тази година се чака да има увеличение на случаите на изгубени домашни кучета в дните директно преди новогодишната нощ, предизвестяват от фондация„ Четири лапи “.
Според специалистите на интернационалната организация за отбрана на животните, това се дължи най-много на напрежението, който предизвикват пиратките и фойерверките.
„ Силните и неочаквани гърмежи и ярките светлини провокират суматоха и дезориентация при доста домашни животни, “ изяснява доктор Марина Иванова, шеф на „ Четири лапи “ за България.
„ Първоналачната реакция на доста от тях е да избягат колкото се може по-бързо от мястото. Тогава животните са изложени на максимален риск, тъй като бягат слепешката и не се пазят от преминаващи коли. След прекосяване на първичния стрес, животното търси да се скрие някъде, до момента в който почувства, че заплахата е минала. Допълнителен фактор, който способства за дезориентацията на животните е и ранното смрачаване. “
От „ Четири лапи “ поучават в дните преди и след Нова година кучетата да бъдат извеждани на мотив и на къси разходки, по опция в светлата част на деня. Добре е кучето да има светеща каишка, която би спомогнала то да бъде видяно отдалеко. За хората, които избират да разхождат четириногия си другар свободно, най-хубавият вид е проследяващо GPS устройство.
Ако въпреки всичко домашният Ви любим се изгуби, би трябвало да бъдат следвани няколко съществени правила: Не изпадайте в суматоха, организирайте търсене с повече хора, като един постоянно би трябвало да остане на мястото, където животното е изгубено и един – пред дома Ви. Публикувайте известие в групите за изгубени и открити домашни любимци в обществените мрежи, както и в профилирани уеб сайтове и приложения, като www.bezdom.info или Help A Paw.
Ако не откриете домашния си любим в границите на няколко часа, разлепете разгласи със фотография към мястото, където е загубен, в парка, където най-често го извеждате и към ветеринарните клиники, магазините за храни и аксесоари за животни и супермаркетите в квартала. Проверете и в приютите за бездомни животни.
Ако попаднете на изгубено и дезориентирано куче, пробвайте да го успокоите и да го задържите. Проверете в обществените мрежи или профилираните уеб сайтове и приложения дали към този момент няма разгласи за и него и в случай че не откриете, публикувайте своя. Отведете кучето в най-близкия ветеринарен кабинет, където да ревизират дали няма подложен чип, по който да бъде открит притежателя.
От „ Четири лапи “ напомнят, че от началото на 2017 година всяко домашно куче наложително би трябвало да има подложен микрочип, само че за жалост заради незадоволителния надзор от страна на Българска организация по сигурност на храните и на локалната власт, към момента множеството домашни любимци не са разпознати, а доста от ветеринарните лекари не вкарват данните от поставените чипове в системата на БАБХ.
От „ Четири лапи “ обръщат внимание, че гърмежите провокират извънреден стрес и дезориетнация и у дивите животни и поучават празнуващите да употребяват безшумни фойерверки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР