И преди конфликта в Украйна имаше сериозни логистични проблеми с

...
И преди конфликта в Украйна имаше сериозни логистични проблеми с
Коментари Харесай

Глобална криза и за торовете

И преди спора в Украйна имаше съществени логистични проблеми с превозването на зърно и храни по целия свят, не в този момент те в допълнение се задълбочават. По-голямата заплаха обаче е обвързвана с питателните субстанции, нужни за реализиране на високи добиви и качество на реколтата в международен мащаб.
Културите са в основата на нашата хранителна система, без значение дали хранят нас или животните, и без обезпечени доставки във връзка с размер и качество нашата хранителна система е в неплатежоспособност. Културите разчитат на положително доставяне с хранителни субстанции за обезпечаване на високи добиви и качество (както и вода, слънчева светлина и здрава почва), които в актуалните аграрни системи идват от създадени торове.
Разходите за произвеждане на азотни торове са директно свързани с цената на горивото, а тя пораства фрапантно. Амониевият нитрат в Обединеното кралство да вземем за пример се повиши до 1000 паунда за звук сега, спрямо 650 преди войната.
Влагането на торове за земеделските системи съставлява един от най-големите единични променливи разноски за произвеждане на годишна продукция. Когато влага в тор, земеделският производител би трябвало да балансира възвръщаемостта на тази инвестиция посредством цената, която получава при прибиране на реколтата. Добавянето на повече тор за малко усъвършенстване на добива може да не се изплати при прибиране на реколтата.
Последното внезапно повишаване на цените на горивата оказва директно въздействие върху цените на торовете, което оказва помощ да се изясни за какво показателят на цените на храните на Организацията на обединените народи по издръжка и земеделие (FAO) доближи най-високата си стойност незабавно след началото на войната и продължава да се повишава с висок ритъм.
По-високите цени на зърното по време на прибиране на реколтата ще засилят инфлационния напън в стопанската система, защото веригата за доставки в последна сметка ще трансферира разноските на потребителите под формата на по-високи цени на храните.

The Conversation
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР