И ПП-ДБ, и ДПС предлагат орязване на правомощията на главния

...
И ПП-ДБ, и ДПС предлагат орязване на правомощията на главния
Коментари Харесай

Новият исторически компромис

И ПП-ДБ, и Движение за права и свободи оферират орязване на пълномощията на основния прокурор. Движението прибягва до следващ трик за опазване на въздействие в бъдещия прокурорски съвет. Ще бъде препоръчано и лишаване опцията на президента да назначава свои хора в длъжностен кабинет. И ПП-ДБ, и Движение за права и свободи оферират орязване на пълномощията на основния прокурор. Движението прибягва до следващ трик за опазване на въздействие в бъдещия прокурорски съвет. Ще бъде препоръчано и лишаване опцията на президента да назначава свои хора в длъжностен кабинет.
През 2016 година актуалният съпредседател на Демократична България и един от водачите на обединението ПП-ДБ, Христо Иванов, като правосъден министър в кабинета " Борисов-2 " разписа конституционни оферти. Около тях беше реализиран консенсус от Реформаторския блок, ГЕРБ и Движение за права и свободи, наименуван от тогавашния водач на ДСБ Радан Кънев " исторически компромис ". Непосредствено преди гласуването на компромиса обаче Движение за права и свободи и ГЕРБ се отметнаха и оставиха надмощието на прокуратурата във Висшия правосъден съвет, а оттова и в съда. Главният прокурор продължи да бъде институционално безотговорен.

Днес, седем години по-късно, обединението ПП-ДБ пробва да прокара Исторически компромис 2.0, като задачата на обединенията в нея е да не разрешат ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж да се отметнат. Дали това ще се случи ще бъде ясно към края на тази календарна година. Но на този стадий несъмнено наподобява, че процесът стартира, а в него намерено са намесени интензивно досегашните отявлени бранители на основния прокурор - Движение за права и свободи и ГЕРБ. След разрива им с към този момент някогашния началник на обвиняването Иван Гешев двете партии, наподобява, се пробват да си запишат новаторски актив. Ако устремът им се резервира до края на годината, най-вероятно промените в главния закон ще бъдат прокарани. Разбира се, трикове в тяхното държание и оферти не липсват. Така да вземем за пример ГЕРБ нямат парламентарен план, а Движение за права и свободи са разписали подобен, който още веднъж резервира болшинство на прокурори във Висшия прокурорски съвет, което може да се чете като опазване на статуквото.
Реклама
При всички положения обаче идните конституционни промени най-общо засягат две групи публични връзки. Основната е орязване пълномощията на основния прокурор, както и разделянето на Висш съдебен съвет на прокурорски и правосъден съвет. За тези с години желани промени в този момент наподобява, че има болшинство, в случай че то не се отметне в последния миг.

Втората група оферти е обвързвана с института на служебното държавно управление и пълномощията на президента. В плана на ПП-ДБ попадат и други текстове, засягащи регулаторите органи и ограничаващи мандатите за кметовете на общини.

Ако ПП-ДБ дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи съумеят да изчистят общи текстове и да ги прокарат, процесът ще отнеме към половин година. Разпределен във времето, той най-общо би изглеждал по този начин:

до седмица се чака да проработи " рестартираната " конституционна комисия в парламента; до края на месеца ще бъдат импортирани другите оферти за смяна на главния закон; след началото на новия парламентарен сезон (септември) всред импортираните планове ще се създаде един общ, който ще бъде импортиран в пленарна зала; в случай че бъде обезпечена поддръжка от 180 гласа, текстовете може да се одобряват доникъде на октомври, а в случай че гласовете са 160 - доникъде на декември.
Реклама
За момента импортирани публично конституционни планове няма, макар че и ПП-ДБ, и Движение за права и свободи имат подготвени. Причината за забавянето е невъзможността да стартира работа комисията по конституционните въпроси, в чийто състав влезе глобеният по световния акт " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Рестартът " Да скрием Пеевски "
След като Пеевски беше определен в комисията, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов изиска рестарта ѝ, с цел да няма в нея " ярки политически фигури ", които да взривяват политическия разговор.

От Движение за права и свободи в началото не се съгласиха с концепцията, само че след това стана ясно, че Делян Пеевски и водачът на придвижването Мустафа Карадайъ ще изоставен звеното. Така вместо глобения по " Магнитски " народен представител на негово място конституционни промени ще написа близкият му парламентарист Хамид Хамид, който е съвносител на всички законопроекти, в които е взел участие Пеевски в годините обратно.

Рестартираната комисия без подозрение е опит за намаляване на отрицателните настройки на обществото към конституционни промени, подписани от някогашния медиен магнат и неуспешен началник на ДАНС. По създание обаче бъдещите текстове ще зависят точно от него, както и от Бойко Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР