И потребители на новата операционна система Windows 11 могат да

...
И потребители на новата операционна система Windows 11 могат да
Коментари Харесай

Син екран на смъртта и в новия Windows 11


И консуматори на новата операционна система Windows 11 могат да се натъкнат на наследник екран на гибелта
(снимка: CC0 Public Domain)

Знаков проблем на операционните системи Windows се прояви и в новата версия 11, която излезе на 5 октомври. Някои консуматори може да се сблъскат със „ наследник екран на гибелта ” (Blue Screen of Death, BSoD) при работа с приложения, които употребяват не- ASCI знаци за шифроване на знаци.

Windows 11 не поддържа приложения, които употребяват по-съвременно шифроване на знаци при основаване на ключове в систематичния указател. Такива приложения могат да не съумеят да се започват или да причинят разнообразни неточности, в това число наследник екран на гибелта, излиза наяве от листата с известни, оповестен на уеб страницата на Microsoft.

„ Открити са проблеми със съвместимостта сред приложения, които употребяват някои не-ASCII знаци в ключове или подключове на систематичния указател, и Windows 11 ”, се споделя в документа за поддръжка на Microsoft. Компанията отбелязва, че може да се окаже невероятно да бъдат поправени „ проблематичните ” ключове в систематичния указател с не-ASCII знаци.

Системният указател е йерархична база данни с параметри и настройки за операционни системи от фамилията на Windows, която за първи път се появи във версия 3.1 през 1992 година Регистърът се употребява както от операционната система, по този начин и от приложения на трети страни, които съхраняват свои лични. конфигурационни данни в него.

Специалистите на Microsoft не престават да учат казуса. На компютри с Windows 10 с конфигурирани стратегии, които работят с ексцентрични ключове в систематичния указател, Microsoft краткотрайно е блокирала опцията за надграждане до Windows 11. Компанията предлага на потребителите да не се пробват да заобиколят това ограничаване, до момента в който казусът не бъде решен.
още по тематиката
Cốc Cốc и Aplicação Autenticação.gov са два съответни образеца за приложения, които предизвикват проблеми, заради потреблението на ексцентрични знаци в ключовете на систематичния указател, съгласно информацията на Microsoft.

Cốc Cốc (виетнамски) е безвъзмезден уеб браузър, основан на кода на плана Chromium за виетнамския пазар, и един от най-популярните браузъри в страната. Aplicação Autenticação.gov е приложение, което разрешава сключване на електронни документни и ръководство на карти на жители на Португалия.

При изписването на имената на тези стратегии се употребяват знаци с диакритични знаци – да вземем за пример тилда над латинската писмен знак „ а ”. Появата в регистъра на ключ, съдържащ тези „ ексцентрични ” знаци, евентуално ще аргументи проблеми. Трябва обаче да се означи, че знакът „ ã ” е включен в разширената версия на таблицата ASCII и има код 198 в нея.

ASCII (американски общоприет код за продан на информация) е създаден и типов в Съединени американски щати през 1963 година Това е таблица, в която на публикуваните печатни и непечатни знаци са съпоставени цифрови кодове. По-специално, таблицата включва латински букви, числа и препинателни знаци. Въпреки съществуването на национални разновидности, ASCII е мощно обвързван със знаците на латинската писменост.

Днес навсякъде се употребява Unicode, различен стандарт за шифроване на знаци, който включва знаци от множеството писмени езици в света. Съвременните версии на Windows, основани на ядрото NT (включително Windows 11), употребяват UTF-16 реализацията на Unicode, само че приложенията за тази операционна система могат да употребяват и UTF-8. Освен това Microsoft го предлага на разработчиците от съображения за съгласуемост.

UTF-8 се употребява по дифолт в множеството Unix-подобни операционни системи и е извънредно известен в интернет. За разлика от UTF-16, UTF-8 е съчетаем с ASCII – първите 128 знака в двете кодировки са идентични.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР