И последните лекари от общинската болница в Белоградчик са пред

...
И последните лекари от общинската болница в Белоградчик са пред
Коментари Харесай

Лекари в Белоградчик без заплати от 1 г. - масово напускат

И последните лекари от общинската болница в Белоградчик са пред овакантяване, откакто не са получавали цялостна заплата повече година. От август 2016 година медиците в Белоградчик получават единствено задатъци, а болничното заведение продължава да натрупа задължения. От края на предходната седмица в лечебното заведение не се одобряват пациенти, с изключение на незабавните случаи. Това крие риск Белоградчик и покрайнината да останат без лечебно заведение.

Болницата обслужва и 3 прилежащи общини, което за болните означа да търсят здравна помощ на 60 км. В момента в АГ отделението работят единствено 3 акушерки, които поемат всички смени.

" Задълженията на болничното заведение са за 800 000 лв. - 500 000 лв. към външни компании и снабдители на лекарства и консумативи, а 300 000 лв. са за заплати ", изясни шефът на лечебното заведение доктор Лидия Трифонова пред Нова телевизия.

Издръжката на МБАЛ-Белоградчик идва главно от здравната каса посредством клинични пътеки. Болните в региона обаче са малко и на месец болничното заведение има доходи от към 50 000 лева Само за заплати и осигуровки обаче са нужни 60 000 лв., по този начин парите не стигат за покриване даже на задатък от 60% от заплатата, а 19 лекарите в лечебното заведение непрестанно пътуват от Видин, Лом и покрайнината, добави доктор Трифонова.

Въпреки всичко болничното заведение е санирана, отоплена и добре оборудвана.

Днес в 11,30 ч. управлението на лечебното заведение ще се срещне шефа на районната здравна каса. Ако не се стигне до решение на казуса, всички лекари в МБАЛ-Белоградчик обявиха готовността си да изоставен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР