И най-умният си е малко прост, казват хората. Понякога простотията

...
И най-умният си е малко прост, казват хората. Понякога простотията
Коментари Харесай

Внимание! Лавандулата, може да убие домашната ви котка

И най-умният си е малко елементарен, споделят хората. Понякога простотията на „ начетените “ може да се окаже съдбовна. Ето по какъв начин, като една Локуста* съща, щях да отровя личната си котка в старанието си да я предпазя от отрови и да я виждам допустимо най-добре, написа.

Известно е че всяка котка, изключително такава, която излиза на разходка на открито, има потребност от ежемесечно външно и вътрешно обезпаразитяване. Преди месец-два започнах да се възнамерявам дали препаратът, който на всеки 30 дни накапвам зад врата на котарака, не е прекомерно отровен и не редуцира живота на обичаното ми четириного момченце Пакси.



Прочетох на места и открих че бълхи се гонят с масло от лавандула. Супер! Тъкмо си бях купила непосредствено от едни производители. Напоих щедро нагръдника на котето и го изведох на разходка. Резултат: 0 бълхи.

Котката ухае на цветна леха. Брей, отлично, зарадвах се. Намерих му цаката! Прибрах лавандуления нагръдник в компактно затваряща се кутия. За идващото излизане миришеше като че ли още по-силно и неприятно лепнеше, само че нищо! Важното е че с естествени средства се пазим от бълхите, в този момент ще пием единствено хапче за вътрешните паразити.

На третото излизане викнах „ Хайде на открито! “ и Пакси доприпка пред вратата, само че като видя приготвения за слагане нагръдник, внезапно извъртя дупе и търти в противоположната посока. „ О, я не се лигави!, “ му споделих и му надянах леко принудително миризливите каиши. Реших че просто му мирише.

След разходката всичко беше наред. Но... към три през нощта стартира да повръща. И по този начин 10 пъти до 8 сутринта. Докато чаках да отворят клиниката, някъде към 5 сутринта, ми светна да ревизира за котките и лавандулата. Боже мой! Как съм го пропуснала! Лавандулата е извънредно токсична за котките.

Тя съдържа линалол и линалилацетат, които черният дроб на животното не може да преработва. Макар всички елементи на растението (цветя, цветни пъпки и листа) да са евентуално рискови, малко евентуално е домашният малък див звяр да се назоба с лавандула. Друго нещо е етеричното масло. Една капка може да се окаже смъртоносна.

Със същия триумф може да я нахраните с антифриз. Натравянето с лавандула провокира повръщане, зашеметяване, заспалост, мускулен тремор, чернодробна непълнота и... гибел. И не е нужно да и го пъхате принудително в устата – тя го поема, когато си чисти козината, то прониква през кожата, или може да го вдиша, в случай че вкъщи ползвате арома дифузер за етерични масла.

Котка и етерични масла под един покрив? По-добре не. Дори потребният дифузер на масла може да се окаже гибелен.



Едва доживях до 8 сутринта. Грабнах животното и право на ветеринар. След още 5-6 часа в полуистерия, до момента в който излязат резултатите от кръвните проучвания, се разбра че чернодробните индикатори не са в норма, както и бъбречните. За благополучие, не съм съумяла да го съсипя с прекомерното си старание – отклоненията не са огромни, сподели ветеринарният доктор.

На котките им липсва един чернодробен ензим, който е значим за обмяната на най-различни субстанции. Това ги прави уязвими към всевъзможен тип токсичност, в това число от растения, нестероидни противовъзпалителни средства (като аспирин, ибупрофен и тиленол), шоколад и кофеин (метилксантини), олово, цинк, както и доста типове пестициди.

Етеричните масла като цяло са рискови за тях, само че най-опасни са цитрусовите масла, маслата от чаено дърво, карамфил, канела, ментовите масла, евкалипт, иланг иланг, лавандула, бергамот, риган, мащерка и гаултерия. Относително безвредни, в случай че са в дребна централизация, са маслата от кедър, лимонена трева и розмарин.

Ето и лист с токсични за котките билки и подправки: риган, майорана, естрагон, дафинов лист, лук, чесън, киселец, лайка, и пореч. Безопасните едивни растения са босилек, резене, хибискус, жасмин, роза, култивиран чай, мащерка, маточина. Магданозът е потребен, само че единствено в лимитирани количества. Копър се дава от време на време за контролиране на кръвната захар, а и съдържа витамини.

Копърът е измежду дребното подправки, които са безвредни.



Сега Пакси е на диета от бяло пилешко месо и... сьомга. Оказа се че мазните риби се отразяват добре на черния дроб и бъбреците. Установих и още нещо – по какъв начин съм съумяла да се проваля като коткогледач и безмалко да се трансформира в котешката Локуста. При търсене в гугъл на челно място излизат уеб сайтове, които настояват че лавандуловото масло е безвредно за котките. Е, не е!

Ето по този начин и най-добронамереният еко био запалянко и грижлив собственик може да нанесе големи вреди на косматото си дете.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР