И най-добре защитените системи може да имат пролуки, които дават

...
И най-добре защитените системи може да имат пролуки, които дават
Коментари Харесай

Малчугани случайно пробиха защитата на Linux


И най-добре предпазените системи може да имат пролуки, които дават късмет на хакерите
(снимка: CC0 Public Domain)

Linux-базираните системи са известни с изключителната си сигурност, само че от време на време и те страдат от недостатъци в отбраната. За благополучие, разработчиците от общността на отворения код доста бързо отстраняват откритите уязвимости.

Наскоро програмистите на Linux Mint затвориха накърнимост, която разрешава на хакери да преодолеят екрана за заключване на системата и по-късно да получат достъп до изводи работен плот.
още по тематиката
Любопитното в тази ситуация, че казусът е открит от две деца, до момента в който си играели на хакери на компютъра на татко си под ръководство на Linux Mint. Децата натискали случайни клавиши както на физическата, по този начин и на екранната клавиатура, което в последна сметка провокирало срив на екрана на Linux Mint и малчуганите получили достъп до работния плот.

Клемент Лефевр, водещият разработчик на Linux Mint, разяснява в, че казусът идва от екранната клавиатура на съставния елемент libcaribou, която се доставя с интерфейса на работния плот Cinnamon.

Проблемът поражда, когато потребителите натиснат клавиша „ ē ” на екранната клавиатура, и визира всички дистрибуции на Linux Mint, които употребяват Cinnamon 4.2 и по-стари версии. Уязвимостта води до срив на началния екран, което разрешава на потребителите да получат достъп до главния работен плот.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР