И на второ четене, подготвените промени в Закона за безопасно

...
И на второ четене, подготвените промени в Закона за безопасно
Коментари Харесай

Цената на тока може да се измени значително заради законови промени

И на второ четене, квалифицираните промени в Закона за безвредно прилагане на нуклеарната енергетика минаха всички ремонти, които бяха гласувани на равнище комисия. С това депутатите предпоставиха качествена смяна на енергийния пазар, която може да докара до смяна на цената на тока.

Ключова е поправката в Закона за енергетиката, която минава през Преходните и заключителните разпореждания на Закона за безвредно прилагане на нуклеарната енергетика. Според нея, покупко-продажби с електрическа сила от производители на електрическа сила с обща конфигурирана мощ над 5 MW, в това число и от ВЕИ, които се реализират по свободно контрактувани цени, би трябвало да се реализират на проведен борсов пазар. В момента такива покупко-продажби се реализират и на лични платформи – да вземем за пример АЕЦ " Козлодуй " пуска търгове отвън борсата.

Промяната ще засегне горе-долу всички производители на ток. С нея ще се подсигурява гласност на протичащото се на пазара на ток, което би трябвало да промени и цените поради предстоящата пазарна конкуренция. Не е наложително, обаче, да има обезателно поевтиняване - тъкмо поради образци във времето с продажба на пакети на частни търгове от един производител на цени, които са разнообразни от междинните на борсата.

Поправката беше препоръчана от някогашния енергиен министър и ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, сътрудника му народен представител от ГЕРБ и зам.-председател на комисията Валентин Николов, депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, както и депутатът от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР