И на тези избори сякаш в най-голяма степен нарушенията бяха

...
И на тези избори сякаш в най-голяма степен нарушенията бяха
Коментари Харесай

Експерт пред Дарик: Купеният вот е заради икономически зависимите хора

" И на тези избори като че ли в най-голяма степен нарушаванията бяха най-вече административни и процедурни.През целия избирателен ден чувахме информация по какъв начин машинните устройства на доста места стопират или не работят. Около 1,5% от машините са имали някакъв проблем. Сред нарушаванията най-често са изчезнали материали, неопитност на хората в комисиите, само че това не значи, че те изначално са недобронамерени ".

Това изясни в предаването " Кой приказва? " по Дарик радиоИва Лазарова отИнститута за развиване на обществената среда, която е и зам.-председател на публичния съвет към ЦИК.

" Имаше доста повече сигнали за нередности и несъответствия в работата на машините. Сега проблемите с машините са в пъти повече и главно са свързани с това, че машините не печатаха бюлетините от машинното гласоподаване ", сподели от своя страна Цветелина Пенева от Сдружение " Демокрация и правда ", ръководител на публичния съвет към ЦИК.

" Ако се окаже, че има пропуски във връзка с това, че хартията в ролките не е съобразена с параметрите на машината, това е като да си купиш сешоар и да очакваш, че можеш да се отопляваш с него.Трябва доста подробен разбор какви са аргументите за този меко казано бойкот, в случай че хартията е била казусът ", уточни Ива Лазарова.

Цветелина Пенева изясни, че публичният съвет към ЦИК понастоящем се състои от 16 организации. " Ценното в тази общественост е, че тези организации са разнообразни, ние следим разнообразни райони и когато се съберем толкоз разнообразни организации на едно място, можем да обхванем казуса в целокупност ".

" Имаше проучвания за това какъв брой огромен % е колебаещите се, които вземат решение в последните няколко дни за кого да гласоподават. Видяхме и на тези избори какъв брой непредсказуеми са пърите две позиции и по какъв начин се сменяха в последните дни.Очевидно хората се въздействат от социологическитеизследвания и в действителност вземат решение в последните дни. Ако социологическите организации въздействат в такава огромна степен, би трябвало по-сериозно да се регламентира, минимум в деня за размисъл, по какъв начин следва да се случва публикуването на данни от техните проучвания, макар че нито Съвет за електронни медии, нито ЦИК имат пълномощия да глобяват партии, които разгласяват в обществените мрежи в съботния ден ", сподели Ива Лазарова.

" Клишето, което се повтаря в месеца преди осъществяване на изборите, че пазаруването и продаването на гласовее закононарушение, това е откъс от Наказателния кодекс. Истината е, че всеки жител, който има подозрение за нерегламентирани практики като следен и платен избор, би трябвало да подаде сигнал до съответните органи ", уточни Цветелина Пенева.

По думите й следеният и купеният избор е феномен, който в българското общество би трябвало да бъде обвързван най-много с това, че имаме общности и жители, които са стопански подвластни. " Трябва да се замислим за какво те са докарани до такава икономическа взаимозависимост, че би трябвало да продават и главното си конституционно право – правото на глас ", добави тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР