И Министерството на правосъдието обявиха, че са заварили спорни обществени

...
И Министерството на правосъдието обявиха, че са заварили спорни обществени
Коментари Харесай

Скандални обществени поръчки за милиони и в системата на правосъдието

И Министерството на правораздаването оповестиха, че са заварили противоречиви публични поръчки за милиони.

" Отсега може да се каже, че в някои случаи са се правили нецелесъобразни разноски “, разяснява служебният министър Янаки Стоилов.

Той посочи, че вътрешният одит е открил, че през предходната година Агенцията по вписванията (чиято директорка Габриела Козарева беше отстранена през днешния ден – б.р.) е сключила контракт с „ Информационно обслужване “, което освен е било реализатор на дейностите за 1 млн. лева без Данък добавена стойност , само че и е определило цената. Стоилов означи, че за сходно видеонаблюдение на 3 здания е било осъществено от министерството за под 100 000 лева без Данък добавена стойност.

Освен това в организацията няма назначено лице по мрежова и осведомителна сигурност r не е имало и никаква организация на достъпа на другите равнища чиновници до системите. А с IT въпросите се занимавали външни за структурата хора.

„ Подобно допускане на 2 чиновници на „ Информационно обслужване “, които са оперирали на цивилен контракт за по 5000 лева месечно – има ли са безграничен достъп до регистрите без по никакъв метод да се управлява този достъп, за мен е меко казано смущаващо “, съобщи зам.-министърът Иван Дерменджиев.

Той посочи, че досегашният шеф на организацията Козарева се е самоопределила за началник по два плана по стратегия " Добро ръководство ", като надзор по тях трябвало да указва подчиненият й основен секретар на Агенцията. По думите на зам.-министъра дейностите й нарушават нормативните условия и пораждат спор на ползи.

Другият заместител на Стоилов – Мария Павлова, разгласи, че се министерството е поискало подпомагане от АДФИ по пет публични поръчки за над 75 млн. лева с Данък добавена стойност. Част от поръчките са за доставка на храна, олекотени завивки, работно облекло за надзиратели и стерилизация в пандизите.

„ Трябва да отбележа, че българските пандизчии посредством лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стигнала до 30 лв. за кг, в случай, че марковите кафета могат да се купят на двойно по-ниска цена “, иронично разяснява министърът, като добави, че има и олекотени завивки, чиято цена е натежала двойно над равнищата, на които могат да бъдат закупени.

Той даде образец и за 43 000 лв., дадени за контрол и надзор на преустройството на магазин с размера на апартамент в архивно помещение. Стоилов позволи, че „ хора от ранга наФранк Лойд Райд “ (известният проектант - б.р.) ще управляват това видоизменение, с цел да бъдат услугите им на тази цена.

Зам.-министър Павлова пък заяви още за случай, обвързван с изпита за юридическа дееспособност, при който е било препоръчано наемане на зала за 450 индивида в Експо център за 38 хиляди лева без Данък добавена стойност, след направено изследване и диалози с университетите са наети зали за 600 лева общо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР