И мен като българския народ взе да ме хваща скомина

...
И мен като българския народ взе да ме хваща скомина
Коментари Харесай

”Новини с добавена стойност” с Г-н Балев: Горе на баира става панаира - когато Хари среща Гергов

И мен като българския народ взе да ме хваща скомина от българската политика, по тази причина обърнах взор към новините от жълтата преса и булевардната литература.

Светът на известните и богатите.

 

Принц Хари, по документи Хенри Съсекски, написа автобиография с твърди корици, продаде милиони екземпляри за нула време и раздруса света за смут на Бъкингам.

Тоя фарфалак Хари е по-малък от мен, а към този момент записки написал и сума ти лири стерлинги касира, надали не повече от Георги Гергов с неговите маневри за асимилиране на Пловдивския панаир.

 

Мемоарите на Хари са малко по-вълнуващи от българската политика, въпреки че тая литература е цялостна с аморални нелепости. Описва се примерно сложното съзряване на принца - когато Хари бил на 17, някаква кака го ошляпала зад кръчмата.

 

Било унизително прекарване. Има си хас да напише, че е било възхитително, нали жена му наднича през рамото по какъв начин си написа автобиографичните бележки.

 

Хари може да се е разбунтувал и да скандализира кралското семейство в Бъкингам, само че жена си гледа да не я ядосва.

 

И по този начин е вярно.

 

Но въпреки всичко това са булевардни драсканици, панаирджийска работа, като преодоляването на Пловдивския панаир или скъсяването на дистанцията сред Статуквото и Реформацията. Според последните политически веяния, Статуквото може малко да се реформира, Реформацията леко да се деформира - и да се ошляпат небрежно в тъмното зад кръчмата в името на България!

 

Между другото, църковната Реформация в Англия е извършена от Бай Хенри Осми, съименник на днешния ни воин Хари. Хенри Осми през 16 век направил огромни промени в страната и църквата.

 

Но най-известен останал в пожълтелите страници на Историята с жълтите обстоятелства от биографията си. Шест пъти тоя непрокопсаник се женил за разнообразни булки. Много бил променлив в възприятията си, другояче сериозен общественик.

 

И той станал по-късно воин на доста булевардни творби.

 

Булевардното изкуство - това е остарял термин, зародил във Франция през 17 век. Тогава в Париж на Булевард дю Темпл почнали да се появяват частни театри, които нарекли “булевардни ”. За да привлекат необятната публиката, те се ориентирали към по-лековати сюжети с повече джиджи биджи - еротика, алкохол, танци-манци, еврибари на магари с Меган и Хари.

 

От театъра понятието се трансферирало и на другите изкуства като синоним на нещо лековато-пошловато-сензационно.

 

Тия записки на Хари огромен панаир направиха в кралското семейство, Бог да пази краля и кралицата-консорт!

 

God save the Queen, пееше Джони Ротън преди години, когато пънк-рокът беше млад. Старият пънкар Джони Ротън в този момент прави ритуално естетическо самоубийство - напира да взе участие на Евровизия, този капиталистически противовес на пънк-рока.

 

Но по този начин е то - гледните точки имат свойството да се поправят в името на огромните цели, които си слагаме.

 

Това важи за всички съсловия и класи - и в демокрациите, и в диктатурите - днеска едно, на следващия ден друго. Днеска се чегъртаме, на следващия ден пишем записки по какъв начин сме се обединили, само че без да се коалираме. А в Пловдив - абсурд. Враждуващи футболни агитки се сплотиха в своята класова и гражданска злоба против Георги Гергов и панаирите на общинския съвет.

 

Футболните ентусиасти писаха послания с остри квалификации, които аз тук не мога да повторя, тъй като съм изтънчен като един принц Хари на българската журналистика.

 

Захвана се Хари

да написа записки.

Гергов няма мира -

желае панаира.

Горе на тепето

пече се кюфтето.

Дядо Георги,

не яж кюфтето,

ще ти се пръсне шкембето!

 

Иво Балев, БНР
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР