И македонският министър на външните работи Буяр Османи се включи

...
И македонският министър на външните работи Буяр Османи се включи
Коментари Харесай

И за Османи откриването на българския клуб в Охрид е било провокация, която вреди на България

И македонският министър на външните работи Буяр Османи се включи в акцията по наказание на откриването на българския клуб " Цар Борис III " в Охрид, съобщи кореспондент на БГНЕС.

След като министър председателят Димитър Ковачевски и водачът на опозицията Християн Мицкоски дефинираха откриването на клуба като " провокация ", това стори през днешния ден и самият Буяр Османи. Той отиде и по-далеч в мненията си против България като дефинира изявлението на своя сътрудник от София Николай Милков като " неприемлива интервенция във вътрешните работи на РСМ ". Той даже считал това нещо да му го каже персонално по време на срещата на върха в Прага, само че " заради разминаване не се е видял с него ", само че това считал да направи по време на срещата в Берлин на 21 октомври.

Репортерът на БГНЕС напомня, че при започване на тази седмица във връзка с българския клуб „ Цар Борис III “ Милков сподели, че " е добре реакциите да бъдат премерени, добре е да бъдем невъзмутими, да мислим преди да приказваме и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия контракт за добросъседство планува ".

Според Османи от българското министерство на външните работи досега няма никаква реакция и не е получавана покана за наличие по време на откриването на клуба в Охрид, само че и да е имало такава покана, " те нямало да участват ".

" Правото на съдружие е неприкосновено, само че наименованието е против точка втора от Конвенцията за отбрана на малцинствата, което би трябвало да бъде в духа на другарството и разговора. Но това име не оказва помощ на другарството, а в противен случай основава раздори и непоносимост. Поради това считам, че е провокация. Това вреди на ползите на българската общественост в страната ни и това става в миг, когато тя има повече благоприятни условия за обединяване и да показва своята различност посредством Протокола и отговорностите от него, както и по време на дебатите за смяната на Конституцията. Това разрушава техния имидж, както пред локалното население, по този начин и пред интернационалната общественост с имена, които се одобряват като противни на споделените полезности ", сподели още Османи. Според него трябвало да води " спор с българите от РСМ, с цел да разбере каква е задачата при избора на сходни имена ".

БГНЕС напомня, че по време на откриването на клуба през вчерашния ден в Охрид стотина души скандираха " Татари, Фашисти ", а част от тях замеряха постройката с яйца и камъни. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославското знаме.

Протестът публично бе подсилен персонално от водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който прикани за " всеобщо присъединяване в митинга против откриването на българския клуб " Цар Борис III ". Към апелите за присъединяване в митинга се причисли и проруската групировка на Димитър Апасиев " Левица ". Мицкоски и Апасиев бяха главните уредници на митингите против френското предложение за започване на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз това лято. По време на митингите имаше вулгарни и обидни квалификации както против България, по този начин и против целия Европейски Съюз и по-специално против Франция.

Преди седмица по време на футболния мач сред РСМ и България в Скопие, българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха същите викания " татари " и „ фашисти ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР