„И кой ви каза, че резултатите на изборите зависят от

...
„И кой ви каза, че резултатите на изборите зависят от
Коментари Харесай

Ехото носи: Дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева

„ И кой ви сподели, че резултатите на изборите зависят от броя на гласовете? “ Въпросът задава още преди години съветският сатирик Михаил Жванецки. Преди него, по време на избори в Чили при започване на 80-те години президентът ген. Аугусто Пиночет декларира пред публицисти: „ Аз не съм деспот. Просто лицето ми е такова… “

Алфред Смит с умен съвет към колебаещите се: „ Най-доброто лекарство за болната народна власт е повече народна власт “.

В предизборната акция чухме обещания, послания и хвалби, които самоуверено прекрачиха границите на нормалността и се озоваха в 100-процентовата идиотщина.

Предлагаме ви някои популярни мисли на известни хора за изборите.

„ Бедните постоянно гласоподават за партии, които на всеослушание дават обещание самун и зрелища, само че не са в положение да ги дадат “. Вилхелм Швебел.

Бърнард Шоу е правилен на своя жанр: „ В резултат на демократичните избори от огромния брой хора, които не са в час, се образува дребен брой подкупени “.

Томас Джеферсън като че ли добавя горното: „ Да избира държавно управление има право този народ, който непрекъснато се интересува какво се случва в страната “.

Неизвестен създател възкликнал: „ Разбира се, несъмнено, че референдумът е велико нещо. Той е волята на народа. Щом каже „ да “ – значи „ да “. Ако каже „ не “… - значи не е помислил добре. Нека намерения още един път “.

„ Не забравяйте: неприятните управници са определени от положителни жители, с положителни планове “. Джордж Натан.

„ Там, където приключват манипулираните избори, стартира робството “. - предизвестява Джон Адамс.

***

Първите всенародни избори в България са за избор на народни представители. Те се организират скоро след Освобождението, на 30 септември 1879 г – парламентарните избори за Първото нормално национално заседание. Те, както и идващите (през 1880, 1881, 1882 и 1884 г.), са планувани с декрет на княз Александър I Батенберг. През 1886 година указът за изборите е публикуван от регентски съвет. За изборите от 1887 до 1914 година указите се издават от княз Фердинанд I (след 22 септември 1908 като цар Фердинанд).

Изборите от 1919 до 1939 година са планувани с указите на цар Борис III.

Регентски съвет насрочва изборите през 1945 година, а с декрет № 13 от 31 юли 1946 насрочва допитване за унищожаване на монархията и оповестяване на Народна република.

В интервала 1949 – 1989 изборите в Народна република България в началото се насрочват с декрет на президиума на Народно събрание, а 1976, 1981 и 1986 – към този момент на Държавния съвет на Народна република България.

От 1990 година изборите се насрочват с декрет на президента на България.

Първите избори в света се организират в Древна Гърция и Древния Рим.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР