И като обикновен лекар, преди да стана министър, следях тази

...
И като обикновен лекар, преди да стана министър, следях тази
Коментари Харесай

Здравният министър: До седмица ще остойностим на труда на медиците

И като елементарен доктор, преди да стана министър, следях тази обстановка и се учудих по какъв начин от три години се дебатира и се основават експертни групи. Когато един проблем желаеме да го забавим и да не се реши, сътворяваме 3-4 работни групи, които не работят, а единствено отмятат казуса встрани. Населението има голяма нужда от тази болница. Щастлив съм, че държавното управление ни взе това като един от главните цели и успяхме да определим мястото и да стартираме градежа на болничното заведение. Това е обект от национално значение, това ще помогне оптимално бързо да се построи болничното заведение. Това съобщи служебният минисът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в ефира на Българска национална телевизия.

„ Теренът сме го разгледали в детайли и сме го избрали измежду общо пет. Проведохме доста съвещания с специалисти. Теренът освен няма дефекти, а има и доста преимущества измежду останалите терени в София.

Локацията е доста добра, микроклиматът, газифициран е теренът, отзивчиво е мястото – има спирки на метро и градски превоз, среща се на два булеварда и една улица, може да се стигне по три пътя. Имаме 15 декара парк със зелени площи в терена.

Ще има хотел за родителите, които идват от цялата страна и желаят да са до децата си. Ще има и рехабилитационен център. Ще има под земята и наземен паркинг. Критериите не ги предпочитам аз, а специалистите – архитекти, Министерство на регионалното развитие, министър Шишков “, показа той.

Не е ясно какъв брой ще коства детската болница, само че министърът осведоми: „ Което и държавно управление да пристигна, е длъжно да откри пари за болничното заведение, въпреки всичко тя бе призната през вчерашния ден като обект от национално значение. Започването на градежа зависи от освобождението на терена от частен парцел, който е в центъра на мястото – това ще приключи до два месеца. Тази година, която следва, сигурно ще стартира строителството на детската болница. “

Той разяснява и концепцията за частна детска национална болница: „ Имам частична информация за този план, постъпиха документи, които обаче бяха върнати до подателя, тъй като не бяха окомплектовани. “

„ Държавата не може да абдикира. Тя поставя всички старания да има национална детска болница. Имаме задоволително време, с цел да може да се обезпечи с фрагменти, а и да се обучат нови лекари “, добави още той.

Той също съобщи, че заплащането на фрагментите е един от огромните проблеми.

„ Специално за лечебните заведения Министерство на здравеопазването не може непосредствено да се меси в определянето на трудовите хонорари. Те са търговски сдружения и заплатите се дефинират от ръководителите на заведенията. Стремим се нарастването на клиничните пътеки да е стабилно. Целим възстановяване на доболничната помощ и понижаване на хоспитализациите. До 7-8 дни чакам подготвен план за остойностяването на труда на лекарите и сестрите. "

По мотив казусът с изчезнали жизненоважни медикаменти в аптеките, министърът съобщи: „ Взимаме по-сериозни ограничения и решението ни от през вчерашния ден, а и към този момент са поканени специалистите и търговците на едро и дребно на медикаменти, кабинетът ни взе решение ежемесечно да се събира екип на търговците и притежателите на аптеки, които да наблюдават директно съществуването на лекарства в аптечната мрежа. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР