И какво се оказа след края на локдауна в Германия?

...
И какво се оказа след края на локдауна в Германия?
Коментари Харесай

Ресторанти и хотели в Германия са в шок - персонал няма


И какво се оказа след края на локдауна в Германия? Че работната ръка не доближава - изключително в браншовете, наранени от затварянето. Хотелите и заведенията за хранене изнемогват.

Въпреки, че заведенията за хранене и хотелите в Германия работят още веднъж и търсят спомагателен личен състав, броят на заетите в тези браншове остава надалеч под стойностите преди пандемията. Към юли 2021-а година в заведенията и хотелите в Германия работят 15,6 % по-малко хора, в сравнение с през юли 2019-а. Този % се равнява на 272 812 души.

Пандемията задълбочи проблемите на трудовия пазар

" В доста сфери от сектора на услугите, които бяха мощно наранени от затварянето, можем да приказваме за провокиран от ковид потрес ", споделя икономистът Щефан Зел.

И преди пандемията трудовият пазар е изправен пред сериозен недостиг на фрагменти. Причината за това е демографска: " бейби взрив " поколението, т.е. хората, родени в интервала сред края на Втората международна война и средата на 60-те години, се пенсионират, а интерес към заемане на освободените работни места няма. Германският Институт за проучване на трудовия пазар и заетостта пресмята, че страната се нуждае годишно от 400 000 служащи от чужбина, с цел да компенсира дефицита. Пандемията единствено форсира този развой.
Редакцията предлага
Хотелите и заведенията са измежду най-силно засегнатите. Най-сериозен е спадът при заетите на лимитирано работно време. Според немската Федерална организация по заетостта, в областта на ресторантьорството и хотелиерството те са намалели с 25 %.

Сериозно наранена е и авиацията. По данни на синдиката ver.di 44 % от работещите в този бранш, които са били заети по летищата - да вземем за пример на гишетата за регистрация или при обработването на багажа - са напуснали сектора. Това към този момент се усеща. На летището " Берлин Бранденбург " от няколко седмици се образуват огромни опашки.

Бизнесът е заставен да подвига заплатите

На някои заведения за хранене и хотели към този момент им се постанова да лимитират активността си и работното си време. " Намалихме работното време ", признава хотелиерът от Хамбург Никлаус Кайзер декор Розенбург. " В предишното можехме да предложим стопроцентова гаранция на работното място в ресторантьорството, само че коронакризата отстрани тази сигурност. " Много работодатели подвигнаха заплатите, изяснява декор Розенбург. " Единственият излаз е доста повишение на цените на услугите ", споделя хотелиерът.

Но за доста от чиновниците, които са решили да сменят сектора, връщане обратно няма. " Преосмислих нещата и взех решение да си намеря работа, с която не пожертвам от през днешния ден за на следващия ден да остана на улицата ", споделя някогашен механик в авиоиндустрията, който в този момент работи за логистичната компания DHL. " Парите имат значение, само че за мен най-важно беше сигурното работно място ".

Бивша служителка в хотел, която в този момент работи като секретарка в компания за недвижими парцели, добавя: " Короната ми отвори очите. Ако не беше локдаунът, щях да остана в хотела. Но разбрах какъв брой са тежки изискванията на работа там. И че има други възможности, които са доста по-привлекателни ". Нормирано работно време, повече независимост, повече пари, повече самопризнание - това са аспекти, които постоянно са основни за решенията на тези хора.

Парите не са най-важното

Къде са се преместили да работят чиновниците, които са напуснали най-тежко засегнатите от пандемията сфери, не е доста ясно. Експертите допускат, че са се пренасочили към разрастващи се браншове като логистиката и търговията.

Социалният откривател Щефан Зел означи, че те са се възползвали от една фундаментална смяна в структурата на заетостта: " Мнозина към този момент имат опция да намерят други възможности даже в бранша с ниско възнаграждение, с цел да преминат към други промишлености, където има по-добри условия на труд. И това значи не просто по-добри заплати ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР