И Германия, и имигрантите от България и Румъния печелят от

...
И Германия, и имигрантите от България и Румъния печелят от
Коментари Харесай

Какво печели Германия от свободното движение на българи и румънци?

И Германия, и имигрантите от България и Румъния печелят от свободното напредване 15 години след влизането ни в Европейски Съюз. Това е изводът в изследване на немския Съвет по миграция.

Германия е страната с една от най-големите български общности зад граница и една от най-желаните страни за българите за живот и работа след присъединението ни към Европейски Съюз. Данните демонстрират, че към края на 2020 година в Германия живеят над 390 000 българи.

Преди десетилетие в немската преса се показваха заглавия като – " Източноевропейците седят върху опаковани куфари " и " Страхът от мигранти в обществената система пораства ". 15 години след влизането на страната ни в Европейски Съюз се оказва, че тези страхове на германците са били неоснователни и страната им е спечелила доста от присъединението на България и Румъния. Това сочат данните, които обобщава немският публицист Карстен Волф.

„ В началото имаше огромни опасения, че доста хора ще дойдат със фамилиите си в Германия и тук ще живеят от обществените придобивки в страната, само че това не се случи. Има такива случаи, само че по-често българите идват в Германия с или без фамилиите си, с цел да работят “, съобщи той пред bTV.

Към днешна дата българи са заети в съвсем всички сфери на трудовия пазар.

“Дойдоха доста фрагменти за немския трудов пазар, които поеха значими позиции тук, които другояче щяха да останат незапълнени. Така че можем да кажем, че Германия завоюва доста от миграцията от България и Румъния. Граждани на двете страни има в доста сфери като хотелиерството, превоза, строителството, стопанската система, медицината – навсякъде”, добави той.

С днешна дата равнището на миграцията от двете страни обаче осезаемо понижава и това може да се окаже сериозен проблем пред Германия. Ако тази наклонност се резервира, то на Германия ще се наложи да търси работна ръка отвън рамките на Европейски Съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР