И Финландия, която има една от най-дългите граници в Европа

...
И Финландия, която има една от най-дългите граници в Европа
Коментари Харесай

Финландия решава за присъединяването си към НАТО frognews.bg

И Финландия, която има една от най-дългите граници в Европа с Русия, и Швеция се отхвърлиха от своите десетилетни политики на неутралитет в лицето на вилнеещата в Украйна война и желаеха да станат част от военния алианс още предходната година. Финландската социална поддръжка за присъединение към НАТО от години беше към 20-25%. Но след нахлуването на Русия в Украйна тя се усили фрапантно. 

 

НАТО бързо утвърди молбите за участие на Стокхолм и Хелзинки, само че с цел да станат членки би трябвало всички страни, които към този момент са част от Алианса, да одобрят кандидатурите - развой, който се оказа изключително комплициран поради опълчването на Турция. 

 

Анкара упорства преди Швеция да бъде позволена до НАТО, страната да ускори битката си с тероризма. Напрежението се повиши фрапантно след митинга в шведската столица, на който бе изгорял образец от Корана. Това се случи по време на митинг против Турция и кандидатурата на Стокхолм за присъединение в НАТО. Ердоган подлага на критика Швеция и за прокюрдските митинги, на които стачкуващи развяваха флагове на разнообразни кюрдски групировки, в това число на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена битка против Турция. ПКК е считана за терористична формация в Турция, Европейския съюз и Съединените щати, само че нейните знаци не са неразрешени в Швеция.

 

Но изправен пред по-малко дипломатически спънки от Стокхолм, Хелзинки желае да продължи напред даже преди общите избори във Финландия през април.

 

Гласуването във финландския парламент ще се случи през днешния ден следобяд. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР