И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на работата на

...
И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на работата на
Коментари Харесай

След ареста на Тупарев Сарафов нареди пълна проверка на прокурора Димитър Франтишек Петров

И.ф. основният прокурор Борислав Сарафов разпореди инспекция на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров във връзка ареста на телевизионния продуцент Никола Тупарев.

Проверката ще бъде осъществена от отдел „ Инспекторат “ към Върховната прокуратура и ще е за интервала от 30 юни 2021 година до 28 юни 2024 година Ревизията се постанова за застраховане точното и еднообразно използване на законите от прокурорите и следователите и поради голям брой отрицателни изявления в средства за всеобщо осведомление, свързани с работата на магистрата, прецизират от държавното обвиняване.

Прокурор Петров от Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване за машинация с парични средства в изключително огромни размери на продуцента, поради което той бе арестуван и престоя в ареста към 24 часа. На делото за гледане на мярката прокурор Петров изясни, че защото провинението е тежко, се постанова упрекнатият да остане под стража.

Съдът не счете това за належащо и пусна Тупарев без мярка.

Адвокатите на обвинения разясниха, че става въпрос за финансов спор сред съдружници (Нико Тупарев и Александър Тошев), а клиентът им е жертва на опит за заграбване на бизнес жертва на опит за заграбване на сдружение. Почеркът напомнял дейностите на две групи за търговия с въздействие в правосъдната система - на Петьо Еврото и на Нотариуса.

Проверката на инспектората ще ревизира цялата работа на станалия ноторно прочут от следствието " Осемте джуджета " (където основен воин е Петьо Еврото) на Антикорупционния фонд прокурор Петров.

Ще бъдат тествани неприключилите досъдебни производства, срочността на следствието по тях, своевременност и мотивираност на настояванията за удължение на периода на следствията, своевременното и дейно практикуване на пълномощията по Наказателно-процесуален кодекс за управление и контрол върху следствието и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, сбъднат инстанционен, длъжностен и правосъден надзор по прекъсването и др.; прекъснати досъдебни производства, по които не е сбъднат правосъден или инстанционен/служебен контрол; импортирани в съд дела; постановени отводи за формиране на досъдебни производства; оправдателни присъди, направени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; подадени в съответната прокуратура сигнали предвид на данни за дисциплинарни нарушавания и други.

„ Ръководствата на Прокуратура на Република България и СГП се разграничават и намират за погрешно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно произвеждане, формирано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на Прокуратура на Република България и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, само че в това време следва да се има поради, че наред с вътрешното разбиране, при изговаряне по наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства “, се споделя още в известието.

Ще бъде направен отчет от инспекцията и в случай че има данни за нарушавания, ще бъдат подхванати дисциплинарни ограничения против Димитър Петров, споделят от държавното обвиняване.

Разследването е стартирано по сигнал точно от Александър Тошев - дълготраен бизнес сътрудник на Тупарев освен в продуцентския му бизнес, само че и в други сфери. Отново Тошев е индивидът, подал и сигнал за нелоялна конкуренция в Комисия за защита на конкуренцията за друга обща компания - " Олд скуул ", от която съгласно жалбоподателя Тупарев и сътрудниците му Радослав Тушев и Мая Тодорова са отклонявали планове и облаги.

Припомняме, че ТВ продуцентът Никола Тупарев бе арестуван в четвъртък, а чак ден по-късно държавното обвиняване заяви повода - съгласно обвиняването става въпрос за отклонени 1 441 000 лв. от компанията " Лайм " ООД, където Тупарев е съучастник с Александър Тошев с дялове надлежно 85 на 15%. Защитата на Тупарев твърди, че сумата не е открадната, а е изплатен дял в качеството му на съучастник. Представени бяха и доказателства, че дял е изплащан и на Тошев и това не е считано за кражба на фирмени средства.

Съдията от Софийския градски съд счете, че повдигнатото обвиняване касае длъжностни лица, какъвто Тупарев не е. Съдията уточни, че в ООД-то продуцентът е единствено съучастник. Ново гледане по делото следва на 4 юли.

OFFNews потърси Нико Тупарев, само че той съобщи, че към този момент се въздържа от мнения. Ден по-рано продуцентът популяризира позицията си по случая и разгласи, че против него е задействана скица за плячкосване и разтрошаване на сдруженията му.

Пълната му позиция препечатваме без редакторска интервенция:

„ Във връзка със събитията от последните дни и месеци, в които името ми беше намесено в кални медийни мероприятия, институционална принуда и последвало задържане, а след това освобождение заради липса на всевъзможни доказателства, бих желал да уточня обстоятелствата и да слага няколко въпроса на публичното внимание.

Задържането ми беше обявено като факт в уеб сайтове с прикрита благосъстоятелност, преди въобще да се беше случило. В същите от няколко месеца насам тече нападателна клеветническа акция против мен и фамилията ми.

Обвинението, по което бях притеглен, е за длъжностно заграбване от „ Лайм “ ООД, в което съм съучастник и владея 85 % от дяловете, само че в никакъв случай не съм бил шеф. Де юре няма по какъв начин да бъда индивид на закононарушението „ длъжностно заграбване “, защото не съставлявам длъжностно лице за „ Лайм ”. „ Лайм “ е сдружение със специфична капиталова цел, което е фокусирано в имотния пазар. То не развива и в никакъв случай не е развивало продуцентска активност, не е имало връзки с никоя от малките екрани и генерално няма общо с бизнеса ми.

„ Лайм “ ООД, дружно с „ Куба Либре “ ООД и „ Ен Джей Пропърти “ ООД, е предмет на голям брой сигнали, подадени от мен до способени институции, в това число до прокуратурата и ГДБОП, по отношение на следствие на възможна незаконна скица, с присъединяване на шефа и миноритарен съучастник в сдруженията - Александър Тошев и компания, ангажирана да обслужва правно бизнеса.

Целта на многопластовата скица е преодоляване на сдруженията и присвояване на имуществото им. Тя включва фиктивно получени и дадени заеми от шефа на сдруженията от и на свързани с шефа лица, за задачите на основаване на изпълнително произвеждане против всяко сдружение. При възпротивяването ми като мажоритарен съучастник, в Търговския указател са входирани неистинен документи с нотариална легализация, по силата на които продавам дяловете си по безусловно еднакъв метод и в трите сдружения против цена, равна на номиналната им стойност (5000лв). И трите прехвърляния на дялове са предмет на голям брой цивилен и търговски каузи, както е видно от партидите им в Търговския указател. Последното деяние, подхванато от Александър Тошев, е точно фабрикуването на сигнала против мен за длъжностно заграбване, без значение, че точно Алек

сандър Тошев е бил шеф и претрупан със отговорностите да ръководи сметките и имуществото на „ Лайм “ ООД. Именно на база този сигнал, прокурор със съмнителна известност изготвя неиздържаното и съгласно Софийски градски съд от правна позиция обвиняване.

Дивидентите, за които съм упрекнат, че съм присвоил, са били преведени по банков път посредством електронно банкиране от профила на чиновник на Александър Тошев въз основата на пълномощие, издадено от самия Тошев. Дивидентите са декларирани пред Национална агенция за приходите и са отразени в годишния финансов доклад на „ Лайм “ ООД, подписан от Тошев, с което той де факто валидира като правомерни осъществените заплащания.

Във всеки случай, заплащането на дивидентите би могло да се трансформира в спор от гражданскоправен темперамент, само че не може да съставлява съображение за наказателно гонене против съучастник, който е получил дивиденти, платени му от шефа. Очевидно е, даже единствено на база обществено налична информация, че обвиняването съставлява целенасочена принуда, предопределена да ме извади от тези сдружения. Още повече, че трайната правосъдна процедура е безапелационна, че е неприемливо потреблението на наказателния развой като средство за решение на разногласия с цивилен темперамент.

Оставам с убеждението, че институциите или най-малко някои техни представители не престават да работят като бухалки и да обслужват незаконни схеми. Ако тази процедура не бъде изкоренена, всеки законен частен бизнес може да е идващият. Въпрос на настойник е. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР