И двата протеста са напълно основателни, каза пред БНР Меглена

...
И двата протеста са напълно основателни, каза пред БНР Меглена
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева: Протестите са напълно основателни. Ликвидацията на земеделието е факт

И двата митинга са изцяло основателни, сподели пред БНР Меглена Плугчиева - някогашен заместител аграрни министър и вицепремиер по европейските фондове в интервала 2013 -2014 година
Относно митинга на миньорите и енергетиците тя подсети, че тематиката се разисква повече от 9 месеца. Според нея погрешно са дефинирани обещанията ни в Плана за възобновяване:

" Големи обещания са дадени в Брюксел. Трябваше да се направи проверка на тези обещания, точно с цел да не бъдат застрашени нашите миньори и въгледобивни региони, надлежно да не бъдат под опасност тези 20 хиляди, дори в по-широк обсег 80 хиляди работни места. Основателен е митингът. Когато се взимат такива генерални решения за стратегическо развиване на България, е редно да бъдат питани съответните браншове, надлежно синдикатите, браншовите организации, а не постфактум след събитията, след митинга, тогава да се вършат опити на парче, още повече договаряния с Европейска комисия протичат извънредно постепенно и мъчно, изключително откакто към този момент е утвърден един проект ".

В предаването " 12+3 " Плугчиева акцентира, че с голяма болежка следи протичащото се в аграрния бранш. Хората имат цялостно съображение да стачкуват, сподели тя и призна, че това е развой от проблеми с струпване, като сега е " изригнал един вулкан на неодобрение ".

" Проблемите се натрупат в последните 10-15 години. Те са изключително тежки за дребните и междинни фермери. /…/ Въпреки всичко, земеделските стопани отново са доста толерантни и подготвени за разговор, който е просрочен ".

Тя съобщи, че е била изумена от коментара на премиера и квалификацията " терористи ". Според нея това е неприемливо:

" Това е и неумелост, и надменност. Това е информационен неуспех на държавното управление. Споделям казаното от вицепрезидента госпожа Йотова, че в други страни това би довело неотложно до оставки ".

Плугчиева акцентира, че за пръв път целият поземлен бранш се подвига. Според нея са несъстоятелни изказванията, че този митинг е политически, тъй като наближават локални избори.

Тя е безапелационна, че опитът за разговор е просрочен, а държанието на ръководещите е неприемливо. Сега трябваше и министър председателят, и министърът на финансите, и ръководителите на партиите, подкрепящи държавното управление, да са на Долни Богров, изрече мнението си някогашният зам.-министър на земеделието.

" Те би трябвало да отидат на крайници, на среща с протестиращите и да договорят сядане на масата с съответни и ясни решения - за възобновяване на възбраната, за разплащане на украинската помощ, която ни се дължи от Брюксел и за всеки подсектор действителна, съответна стратегия, не тактики някъде в бъдещето ".

С струпване на всички тези голи обещания, няма по какъв начин да не чакаме реакция, счита тя.

По думите й украинските артикули е трябвало да отидат в страни, където хората гладуват. Това освен че не се осъществя, само че се засягат източноевропейските страни, акцентира Плугчиева и добави в този смисъл, че провалите върху нашите браншове стават все по-големи.

Ликвидацията на земеделието в действителност е реалност, съобщи Меглена Плугчева. Тя е безапелационна, че би трябвало да се върне възбраната за импорт на украински артикули, както и да има съответна стратегия, а не голи обещания.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР