И двата проекта - АЕЦ Белене и разширяване на АЕЦ

...
И двата проекта - АЕЦ Белене и разширяване на АЕЦ
Коментари Харесай

Еленко Божков: И Белене, и разширяване на АЕЦ Козлодуй имат място в енергетиката ни

" И двата плана - АЕЦ " Белене " и разширение на АЕЦ " Козлодуй " - имат място в стопанската система и енергетиката на България ".

Това сподели пред БНР енергийният специалист Еленко Божков, член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Според него въпросът за развиването на атомната енергетика в България не е геополитически, а механически.

" Придава му се геополитически привкус, само че е експертен, тъй като с развиването на плана " Белене " през последните години - в него остана съветски единствено нуклеарният остров. В създаването и развиването на плана се говореше, че след петата година на започването на неговото деяние ще може да се диверсифицира нуклеарното гориво, с което работи централата. Само първото зареждане на реактора ще бъде с съветско гориво. Що се отнася до АЕЦ " Козлодуй " - там най-лошото е, че още няма определена технология. Не е решено какво ще се прави - дали ще се постави един съветски реактор, дали ще се търси решение с дребни модулни реактори, или ще се чака узаконяването на реактора на " Уестингхаус " - AP 1000? ", попита специалистът.

По думите му забавянето на решението кой план би трябвало да се осъществя пречи доста на развиването на енергетиката ни и " рискува да ни остави без базови генериращи мощности в идващите 15 години ".

" Ако се стартира, след една вярна експертиза, планът " Белене ", той може да бъде подготвен още пред 2028 година с първия си блок и след още година и половина - с втория блок - 1000 мегавата ", предвижда той.

Божков уточни, че са правени няколко разбора по плана за АЕЦ " Белене ".

" Най-добре е Европейската организация за нуклеарна енергетика или Европейската организация за икономическа сигурност и съдействие да направи самостоятелен разбор, с цел да могат всички да се убедят и да се тръгне напред по реализирането на плана. Човек би трябвало да е доста привързан, с цел да не вижда, че преимуществата несъмнено са на страната на развиване на " Белене ", " посочи той.

Енергийният специалист разяснява и забавянето в построяването на газовата връзка с Гърция, като дефинира това като " непростимо безучастие, демонстрирано от предходното управление на " Булгаргаз ".

" След като сами си отрязахме количествата, в този момент се надяваме въпросът да се реши по метеорологичен и по геополитически метод, т.е. да разчитаме на по-топлото време и на усмиряване на спора сред Русия и Украйна. И не на последно място - най-сетне " Северен поток 2 " да тръгне, което сигурно ще понижи цените на природния газ в Европа, а оттова и на цената на електрическата сила - и то на нашата борса, " заключи Еленко Божков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР