И докато политиците спорят и се опитват да намерят път

...
И докато политиците спорят и се опитват да намерят път
Коментари Харесай

„Ангелите“ на Панчарево: За мястото на жените във властта


И до момента в който политиците спорят и се пробват да намерят път един към различен, три дами заместник-кметове в регион „ Панчарево “ се пробват да покажат, че работата в екип е допустима.

Какво събира на едно място „ Мисис България “ и правист, лекар по водородни технологии, и архитект, завърнал се от задача на Организация на обединените нации в Демократична република Конго. И трите са заместник-кметове в регион „ Панчарево “.

Короната на „ Мисис България “ за Паолина Петракиева не била толкоз тежка, колкото работата в локалната власт. И макар че е пропътувала света, в този момент живее в Бистрица. А преимуществото на дребното обитаемо място е, че всеки може да те срещне и да ти каже и положителното и неприятното.

“В такова малко обитаемо място имаме самостоятелен площад, съсредоточени са множеството търговски обекти, аптека, доста постоянно мога да бъда забелязана там. Напоследък ме подлагат на критика, че се прибирам доста късно, тъй като работният ден стартира по мрачно и приключва по мрачно “, споделя заместник-кметът по околната среда и климат в регион „ Панчарево “.

Красотата ще избави ли Панчарево ?

Красотата ще избави света , ще избави и Панчарево .

Паолина Петракиева не се срами, че обикаля до късно вечерта региона, за който дава отговор, с цел да е сигурна, че контейнерите за боклук са празни.

„ Стана нарицателно, моите деца все споделят: “ Мама отново е до някоя кофа “. Действително факт е поради климатични условия имаше разпилени кофи, серпантина съм колата подреждала съм ги “, прибавя тя.

Опасно е за нарушителите, когато трите дами тръгнат на инспекция.

„ Обикновено по две вървим. Имали сме случай в Кокаляне, правейки една рутинна обиколка, забелязахме извършители, хвърлихме се с инженер Войнова спряхме колата напречно. Те изсипваха по средата на пътя, до контейнерите, земна маса, безусловно неприемливо, единият дори ни подгони с една лопата “, споделя Паолина Петракиева.

И лопата и сила би трябвало, с цел да работи локалната власт. Доктор по водородни технологии с увлечение към нуклеарната енергетика Даниела Христова споделя, че и в администрацията и в АЕЦ „ Колзодуй “, където е стажувала, има заряд.

„ При АЕЦ „ Козлодуй “ ми направи усещане, че всеки знае какво би трябвало да направи и той не би трябвало да прави самоиницаитава, тъй като е рисково. Докато тук търсим инициативността “, изясни заместник-кметът по обучение и обществени действия в регион „ Панчарево “.

Даниела Христова е можела да остане във Франция, където е специализирала индустриална химия, само че се връща в България поради уроците на дядо си.

„ Спомням си по какъв начин се разхождах във Франция, следих пътното компактно с изненада по какъв начин не виждам нито една дупка и си споделям: „ Как е допустимо? “. В България, тогава изключително имаше доста дупки. Казвам си, че тук ще си пребивавам съвършеният живот, всичко е толкоз красиво, но в България, да, с дупки е, а хората, които са дали толкоз доста от живота си? “, споделя тя.

През доста дупки и черни пътища минава професионалният път на, която прекарва над три година на задача на Организация на обединените нации в Демократична република Конго.

„ Заминах като инженерен и бюджетен помощник към инженерната задача на умиротворителната задача на Организация на обединените нации в Демократична република Конго. Трябваше да построяваме лагери, да поддържаме региона. Понякога сме правили хеликоптерни площадки, защото там няма улична мрежа построена такава и се пътува само по въздух “, изясни заместник-кметът по териториално устройство в регион „ Панчарево “.

В Конго не е имало улици ?

В градовете има , само че няма междуградска мрежа . Няма автомагистрали .

В регион Панчарево, в който има 10 села, хората желаят по-добри улици.

„ Гражданите се оплакват от безусловно всичко, което нарушава тяхното всекидневие и ние сме първото място, на което го споделят - дупки, пътища, трафик, неизвозен отпадък. Необходимостта от ремонт е извънредно огромен. В последните години ние поставяме всички старания “, добави Ирина Войнова.

Години след завръщането си от африканската страна, Ирина Войнова споделя, че в България би трябвало все по този начин да опитваме сами да подредим дома си. Трите дами споделят, че сред тях няма ревнивост. Готови са да смъкват токчетата и да оказват помощ да бъде вдигнато даже дърво от пътя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР