И догодина България може да няма собствени слотове за разтоварване

...
И догодина България може да няма собствени слотове за разтоварване
Коментари Харесай

"Булгаргаз" не запази слотове в първия търг за 2023 г. на LNG терминала "Ревитуса"

И следващата година България може да няма лични слотове за разтоварване на танкери с полутечен газ на гръцкия терминал " Ревитуса ", макар поръчките на служебния кабинет, че ще бъде направено всичко допустимо такива да се обезпечат. Това значи, че още веднъж ще би трябвало да се разчита основно на медиатори за доставките и надлежно да се заплаща в допълнение за потреблението на техните слотове. А без импорт през Гърция страната просто няма по какъв начин да се оправи за подготовката за идната зима.

Първият годишен търг за разпределянето на потенциалите на " Ревитуса ", който гръцкият оператор DESFA организира, завърши преди ден - на 1 ноември. Сред фирмите, запазили
слотове, не попада " Булгаргаз ", макар че шефът Деница Златева, че ще взе участие.

" Това, което ние ще създадем като сдружение, е да участваме на годишния търг през октомври за
слотове за 2023 година, с цел да може да осигурим опцията за разтоварване и за регазификация ", сподели тогава тя пред Българска национална телевизия.

Потърсена за коментар в този момент Златева не отговаряше на телефона си. По информация на " Капитал " от Министерството на енергетиката " Булгаргаз " фактически е взел участие в процедурата, само че е бил изпреварен от другите участници.
Реклама Кой взима слотовете
От излиза наяве, че слотовете са разпределени сред три компании - гръцките DEPA Emporias и Mytilineos, както и унгарската MET. Именно това са трите търговеца, които през тази година доставяха газ на " Булгаргаз " през Гърция, като.

Проведеният през вчерашния ден търг беше за 18 слота и общо количество от 14 TWh полутечен природен газ или към 1.43 милиарда куб. метра. DEPA Emporias е спечелила 8 слота за общо 4 TWh, а Mytilineos и MET - по 5 слота, всеки от които за 1TWh.

Днес (2 ноември) се организира нов търг за осем времеви слота и общо количество от 5 TWh (511 млн. куб. метра). По информация на " Капитал " държавният снабдител " Булгаргаз " е съумял да вземе два от тези
слотове, само че към момента няма публично известие за това от гръцка страна.

На 14 ноември ще бъде отворен и търг за годишното програмиране на слотовете за идващите години до 2027 година, което се чака да завърши през януари. Тук също е значимо каква тактика ще избере " Булгаргаз " тъй като се чака от 2024 година да стартира употребата на LNG терминала до Александруполис, в който " Булгартрансгаз " е акционер.
Реклама Ръст на вноса на полутечен газ
Вносът на полутечен природен газ в Гърция през терминала в " Ревитуса " е повишен повече от двойно за първите 9 месеца на тази година, демонстрира информация на гръцкия оператор DESFA. За интервала януари - септември са обработени рекордните 60 товара (27.85 TWh) при едвам 25 кораба (18.14 TWh) за същия интервал на 2021 година Рекордно е било най-много третото тримесечие на тази година, когато оборудването е приело 21 товара.

Ръстът е основно поради по-големите размери от Съединени американски щати. Те са нарастнали до 18.67 TWh спрямо 8.04 TWh през същия интервал на предходната година. Съединени американски щати са най-големият снабдител на полутечен природен газ за Гърция с дял от 67% от целия импорт на полутечен природен газ.

На второ място се подрежда вносът от Алжир (3.95 TWh), следван от Нигерия (2.07 TWh), Египет (2 TWh) и Оман (1.03 TWh), а на последно място е Индонезия (0.11 TWh), оповестява гръцкият газов оператор.

Според DESFA 42.6% от целия импорт на газ в Гърция през обсъждания интервал, в това число тръбопроводен газ, е пристигнал през терминала в Ревитуса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР