И до днес няма точен отговор на този въпрос, но

...
И до днес няма точен отговор на този въпрос, но
Коментари Харесай

Защо Сталин има две рождени дати?

И до през днешния ден няма прецизен отговор на този въпрос, само че ще ви разкажем основните версии, в това число и окултна такава.

Йосиф Сталин евентуално е единственият измежду държавните глави през ХХ век, чиято точна рождена дата и до в този момент не е избрана. При това фактът, че рожденият ден на Сталин е на 21 декември 1879 година, е прочут на всеки руски човек.

„ Каноническата “ дата 21 декември е известна от 1929 година, когато страната тържествено отбелязва юбилея на Йосиф Сталин. 60-годишнината през 1939 година официално не се отбелязва, само че вестниците го обсипват с поздрави и славословия. Апогеят на тържествата е доближат през 1949 година, когато 70-годишнината на Сталин е маркирана с шикозни дарове, задгранични делегации, тържествено съвещание в Болшой спектакъл и други нужни атрибути от необятното пустославие на вожда.
Съзнателно комплициране


Getty Images

През 1990 година списание „ Известия на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз “ разгласява известие: метрическата книга на Горийската Успенска съборна черква пази запис за това, че на 6 декември 1878 година на селяните Висарион Иванович и Екатерина Гавриловна Джугашвили им се е родил наследник Йосиф. Но 6 декември по нов жанр е 18 декември. Разликата с формалната дата е три дни!



Архивна фотография

Именно тази дата (6 декември 1878) може да се срещне и в тапия на Йосиф Джугашвили от Горийското духовно учебно заведение, и в уведомленията на Санктпетербургското губернско жандармско ръководство от 1911 година за „ неблагонадеждността на Сталин “. Нещо повече, през 1920 година Сталин самичък попълня анкета на шведския вестник Folkets Dagblad Politiken („ Ежедневен Народен Политически Вестник “), издаван в Стокхолм. Тук рождената година също е 1878-ма.

Но в същата обява на „ Известия на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз “ е указано, че през 1922 година Сталин персонално е редактирал биографичната информация за себе си, която секретарят му Иван Товстуха е изпратил на историците на партията. Товстуха праща и записка със справката си: „ Приложените биографични сведения са прегледани и поправени персонално от другаря Сталин “. Рождената година в тази информация е 1879-та. Освен това в голям брой анкети, попълвани от името на Сталин като пратеник на всички партийни събори, от 1921-ва нататък секретарите му указват като рождена дата 1879-та.
Грешка, недовиждане или окултизъм?
Първата версия, която идва на разум, е че Сталин е понижил възрастта си с година още като младеж, с цел да не го приканват в армията. Но е ясно, че Сталин е само дете, а след ранната гибел на татко му остава да устоя майка си, заради което се употребява с привилегия от 1-ви разред – освободен е от апел на военна работа.

Смяната на рождената дата на Сталин е нещо всекидневно за революционерите в конспиративност. Когато през 1910-та Йосиф Джугашвили е задържан в Баку като член на РСДРП и го осъждат на 5 години в Сибир, рождената му дата в делото е 1880-та. Но, както към този момент споменахме, Сталин стартира да трансформира рождената си дата надалеч по-късно, чак през 1920-те, когато е един от ръководителите на страната и никой не го преследва.

Ако предположим, че има някакво недовиждане в писането на делата и документите, няма пояснение за какво през 1920 година в анкетата на шведския вестник Сталин самичък указва 1878 година, а през 1922 година в справката още веднъж написа 1979-та.

 Александър Бурдонски

Александър БурдонскиВиталий Белоусов/Sputnik

Внукът на Сталин Александър Бурдонски в изявление за украинското издание „ Бульвар Гордона “ през 2007 година развенчава легендата за това, че Сталин надали не е наследник на Николай Пржевалски: „ Не мисля, че това е по този начин. По-скоро е друга работата. Сталин се е увличал по учението на религиозния мистик Гурджиев, а то допуска, че човек би трябвало да скрива действителния си генезис и даже да прикрива „ с плащ “ рождението си. Легендата за Пржевалски, несъмнено, налива вода в тази мелница “.

 Г.И. Гурджиев

Г.И. ГурджиевСвободни източници

За персоналните контакти сред Сталин и Георги Гурджиев няма непокътнати никакви достоверни сведения, също така, че са учили в една и съща духовна семинария – Тифлиската – като даже не е казано, че е едновременно. Но точната рождена дата на Гурджиев също не е известна, има над три разнообразни версии.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР