И днес без отговор остана въпросът ще се съобрази ли

...
И днес без отговор остана въпросът ще се съобрази ли
Коментари Харесай

Радев vs. Главчев: Сблъсък заради рокадите в служебния кабинет

И през днешния ден без отговор остана въпросът ще се съобрази ли президентът с настояването на служебния министър председател за промяна на министри. Румен Радев ще се срещне с Димитър Главчев, който би трябвало да обоснове желаните рокади. От Брюксел министър-председателят прикани президента да извърши отговорностите си по Конституция.

Вместо укази, президентът реши - желае по-подробни претекстове за желаните смени. Засега такива нямало и в президентството, съобщи Нова тв. " Искам да чуя действителните претекстове, които накараха Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора, без да ги познава, внезапно да си смени мнението ”, настоя Радев.

Затова след два дни на " Дондуков ” 2 президентът ще чака персонално служебния министър председател с причини по желаните рокади. " Ще упорствам той да си съблюдава обещанието за кабинет, който е равно далечен от всички партии. Ще поканя Главчев да обсъдим неговите оферти, които не може да включват зам.-председатели на политически партии ”, безапелационен е президентът.

Визирайки Даниел Митов, президентът още веднъж нападна партиите, подкрепили конституционните промени, с които съгласно него служебната власт е станала уязвима за партийни ползи.

" Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се раздават разпоредби. Как се заплашва министър-председателят. И аз се надявам Главчев да си дава сметка за вредите, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Но кой поръча промяната и на земеделския министър, който Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет ”, попита Радев.

Отговорът на Главчев пристигна от Брюксел. След като президентът го предложения, с цел да обсъдят министерските рокади, служебният министър председател от своя страна го прикани да съблюдава закона.

" Ще извърша отговорностите си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите оферти за издаване на декрет, повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да извърши отговорностите си по Конституция ”, настоя министър председателят.

Главчев изясни каква е повода да изиска промените в Министерство на външните работи и Земеделското министерство. " Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за промяна. Не могат да работят на оборотите, които аз желая. Искам непрекъсната връзка и бързи решения. Нямаме време за изчакване ”, безапелационен беше той.

Промените в състава на кабинета били напълно негово решение. " Просто по този начин се стекоха събитията, че се появиха апели от партийни събрания. Само че те бяха след това от диалозите, които организирах, и това не е мъчно да се ревизира. На което и да е партийно заседание, който и да се изкаже, не би ми оказало никакво въздействие ”, сподели още служебният министър председател.

Той изясни за какво за готвената рокада в Министерство на външните работи стана ясно късно вечерта в понеделник. " Дължеше се на това, че изчаквах връзка с президента. Защото смятах, че по този начин е правилно. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция ”, добави Главчев.

Служебният министър председател е подготвен да продължи връзката си с президента що се отнася до " положителното бъдеще на българските жители ”. " Когато одобрих мандата, споделих, че няма да се отклоним от европейския път на развиване на България и това ще го съблюдавам ”, разясни той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР