И днес Бачковският манастир се изпълни с много хора по

...
И днес Бачковският манастир се изпълни с много хора по
Коментари Харесай

На втория ден от Великден: Литийното шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

И през днешния ден Бачковският манастир се извърши с доста хора по остаряла традиция на втория ден от Великден, където се извършва един специфичен обред - литийно шествие с чудотворната икона на Божията майка. Вярващите изминават със светинята близо 5 километра в планинската околност с вяра и религия.



Един от отличителните за локалния нравствен живот ритуали е преместването на чудотворната икона на Света Богородица трогване, която се съхранява в Бачковския манастир. Вероятният интервал на сътворяването ѝ е 11-и век. Няколко пъти е била загубвана и намирана, като днешното литийно шествие е в респект на едно такова събитие.



В ранните години на османското господство иконата била скрита в близката околност Клувията - заветната точка на днешния поклоннически поход. През 17-и век е открита точно на втория ден от Великден и върната в манастира. Разказва се, че след това отново изчезвала и се прибирала, до момента в който един път духовник получил в съня си завет от самата Богородица да сложи светото ѝ изображение в сборния храм вдясно от централната врата, в обособен иконостас.



На посоченото място светинята е и през днешния ден. В процесията до местността Клувията се придвижва копие на чудотворната икона, като по 5-километровия стръмен път се редуват нейните носачи. Обикновено това са хора, които желаят да благодарят на Божията майка за помощта ѝ и описват доста истории за лечебната и чудодейната ѝ мощ.

И тази година хиляди вярващи се включиха в шествието с чудотворната икона на Божията майка в Бачковския манастир. Част от тях идват няколко дни по-рано, с цел да се включат в подготовката за празника. Сред тях е и 88-годишната Люба Попова, която всяка година плете венеца за литията:

" Явила ми се Света Богородица и споделила: желая да ми служиш и аз запитвам - по какъв начин и тя с висок звук ми отговори - по какъв начин ли, казваш ще идеш в манастира и ще кажеш, че аз съм те изпратила, ще чистите Клувията - аязмото, ще подреждате и ще плетеш венеца ".

Василен Вълев: " От София съм, пристигам тук всяка година за четири дни, замайвам в манастира, вървя горе, където се носи иконата в местността Клувията ".



Многобройни са свидетелствата за чудесата на иконата. Вярва се, че тъкмо през днешния ден силата ѝ е най-голяма, а Божията майка чува молбата на всеки, пристигнал в Светата обител.

Христина: " Отвсякъде хора идват, молят се за здраве, благословия, за мир ".

Любомир: " Баба ми тука ме водеше като дребен, като бях още някъде на 5-годишна възраст в манастира и спяхме. Баба ми ми споделяше, че нощно време Света Богородица обикаляла тука в самия манастир и по този начин мене ме беше доста боязън като дребен да излизам отвън стаята ".



фотоси: БГНЕС

" Света Богородица никого не е върнала без благословение. Чистата Божия майка знае нашите мисли, тя е избрана от Христос за наша настойничка, за наш небесен покровител, тъй че уповавайте се на Света Богородица ", сподели Величкият свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир.

От няколко години насам вярващите придвижват копие на чудотворната икона, а оригиналът се пази в църквата с цел да не се повреди.

Репортер: Владислав Севов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР