И да въртим и да сучем, Сергей Станишев направи страхотна

...
И да въртим и да сучем, Сергей Станишев направи страхотна
Коментари Харесай

Сергей Станишев – Защото е социалист

И да въртим и да сучем, Сергей Станишев направи страхотна кариера в европейския партиен живот. Факт. В Лисабон той беше определен за трети следващ път за водач на ПЕС, което го прави автоматизирано в политика с най-дълг стаж отпред на европейските социалисти в актуалната история. Това е триумф, който накара политическият му конкурент в България Бойко Борисов да го поздрави и да употребява рядко употребявани изрази за конкурент като “повод за горделивост ”, “радвам се ”, “вашият скъп опит ”. А водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова комфортно откри мотив да не участва на конгреса в португалската столица, макар че е социалист.

През 2008-а, когато още беше водач на Българска социалистическа партия, Станишев написа книгата с програмното име “Защото сме социалисти ”. Вероятно трябваше да добави и едно “в България ”, с цел да може всичко да си пристигна на мястото. Социалистическата партия по традиция – още от времената на Димитър Благоев и с клинично изостряне в епохата на Българска комунистическа партия, е търсила себе си посредством изострен вътрешен конфронтация, изменничества, ножове в гърба и горе-долу някое бесило (Васил Коларов, б.а.). Иначе в формалните си изяви соцелитът седи заедно на алената сцена, размахва знаменца и пее “Една българска роза ” с откровена усмивка.

Така Георги Първанов, сдавайки председателския пост в Българска социалистическа партия, с цел да се реалокира на високо и меко на “Дондуков ” 2, се усмихваше, когато неговото протеже Станишев стана водач, на инат на враговете им. Той смяташе, че младокът ще му топли креслото по този начин както Дмититрий Медведев правеше това за Владимир Путин в Кремъл, само че “понеже сме социалисти ”, Сергей Станишев се еманципира бързо, стана министър председател, началник на ПЕС и не помни за Първанов. В естествена страна никой не ще да е марионетка – азбучна истина, която някогашният държавен глава по този начин и не разбра.

“Голямото ми отчаяние ”, въздъхна Първанов и остана в историята.

В историята остава и Станишев – като най-дълго управлявалият партията след измененията до момента – цели 13 години.

Лидерът на ПЕС се отдръпва от поста през 2014 година, откакто вътрешен сговор приготвя отстраняването му и откакто самичък схваща, че няма късмет. Обвинението против него е, че се е провалил на парламентарните избори през 2013, макар че Българска социалистическа партия печели цели 84 места в Народно събрание – най-вече след върха на Жан Виденов с 125 места, само че и поради компрометираната коалиция с Движение за права и свободи.

Опонентите му избират на поста Михаил Миков, който беше вътрешен министър в държавното управление на Станишев и ръководител на Народното събрание през същия този мандат и с помощта на тези 84 депутати, които Българска социалистическа партия завоюва с водачеството на Станишев.

Сергей си отива, Миков става водач, а левицата се свива до 39 депутати на изключителните парламентарни избори. Не е изненада за никого, че на конгреса след изборната злополука до опозиционерката Корнелия Нинова е застанал Сергей Станишев. Миков отпътува в историята, с цел да се развихри Нинова.

Конгресът в Лисабон сподели, че дружбата сред двама социалисти е толкоз дълга, колкото е дълъг мандатът на съперника им. Отсъствието на Корнелия Нинова на триумфа на българския социалист Станишев подсказва какво следва пред българските социалисти.

Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 година в гр. Херсон, днешна Украйна. Той произлиза от същинската комунистическа “аристокрация ”. Баща му Димитър Станишев е някогашен партизанин, теоретик на интернационалното работническо придвижване, а през 70-те и секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, виновен за връзките на партията с другите комунисти по света. Тази посока на развиване ще следва и Сергей Станишев през цялата си кариера. Дипломант на Историческия факултет на Московския държавен университет през 1989 година с теза, отдадена на ролята на униформите за повишение бойния дух на войската, Станишев овреме има опцията да се запознае с историческото просветление, че групи хора, облечени в едни и същи облекла, символизират и за носещите облеклата, и за близките някаква организация и най-много власт.

След завръщането си в България в средата на 90-те с купа лекар на науките Сергей Станишев заема полагащото му се място в така наречен Международен отдел на Българска социалистическа партия. Тихо и непретенциозно място. Докато официално завежда отдела до 2001 година съумява да закачи още една диплома на стената – от London School of Economics – върху външната политика на Русия през новото столетие.

Шеметната му кариера като водач на Българска социалистическа партия и министър-председател на България (един от тримата министър председатели с цялостен мандат, след Костов и Симеон) е увенчана с най-важното събитие за страната през последните 25 години – приемането за пълновръстен член на Европейски Съюз.

Атакуват го поради дамите в живота му


Основните офанзиви към Сергей Станишев не са поради политическата му биография и активност, а поради персоналния му живот. Журналистката Елена Йончева, която през днешния ден е народен представител от Българска социалистическа партия и с която живяха дълги години дружно, беше упрекната от премиера Бойко Борисов, че правила филми си за войните с държавни пари по времето, когато Станишев бил министър председател. Йончева осъди Борисов. Днешната брачна половинка на Станишев, от която има две деца – Моника, също не беше пожалена от Борисов през годините. Той я упрекна, че е “черният пиар на Българска социалистическа партия ”. Тя не го осъди.

За него


Повод за горделивост за България


Радостен съм, че българин е ръководител на второто най-голямо политическо семейство в Европа. Продължавайте да давате мотиви за горделивост на България. Избирайки ви за трети следващ път за собствен водач, социалистите в Европа ясно демонстрираха каква е оценката им за свършената от вас работа. Твърдо имам вяра, че демокрацията е най-голямото богатство на актуалното ни общество, а неделима част от демократичния развой е опозицията. Вашата роля на коректив към властимащите носи огромни отговорности и аз съм убеден, че вашият скъп опит ще бъде същински компас за всички европейски социалисти.

Бойко Борисов, министър-председател


Силен водач


Правителството ви е за битката с корупцията. Никой не желае общество, в което малко на брой се възползват от болшинството. Вие сте един мощен водач, бяхте градивна мощ за непоклатимост и градивна мощ за вяра. Проектирахте едно обещаващо бъдеще за народа на Косово и Сърбия и аз желая да ви благодаря за това. Наистина е значимо да има водеща роля в района и вие я осигурихте.

Джордж Буш-младши, при посещаване в Белия дом през 2008


Нанесе вреди на левицата


Най-голямата ми неточност е Сергей Станишев, аз го предложих за водач на Българска социалистическа партия, заблудил съм се в неговите качества. Управлението му не бе положително за България, той нанесе и огромни вреди на левицата в страната.

Георги Първанов, 2015 година


Корнелия беше с него духом


Присъствието или отсъствието на водача не е толкоз значимо за поддръжката, която Сергей ще получи от нас. Това е поддръжката на цялата партия.

Кирил Добрев, във връзка отсъствието на Нинова от конгреса
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР