И българското бяло саламурено сирене получи защита на пазара на

...
И българското бяло саламурено сирене получи защита на пазара на
Коментари Харесай

И българското саламурено сирене взе защита на пазара на ЕС

И българското бяло саламурено сирене получи отбрана на пазара на Европейски Съюз. Европейска комисия утвърди прибавянето на продукта в листата със предпазени географски индикации на Европейски Съюз. Така то влиза в листата на близо 1650 към този момент предпазени артикули.

Официално съперник на " фета "

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно преимущество на пазара, а за потребителите ще има спомагателна гаранция за произхода и качеството на продукта. Периодично български млекопреработватели сигнализираха, че българско бяло саламурено сирене се изкупува наоколо до границата с Гърция и в южната ни съседка по-късно се преопакова и предлага под марката фета, както и на пазара на целия Европейски Съюз. Твърдеше се даже, че такова сирене стига чак до далечна Австралия.

Инициативата за отбраната пристигна от съдружие " Български обичайни млечни артикули ". Още през 2021 година, когато започва самодейността по отбраната от сдружението показаха, че събрали солидни исторически сведения, че българското кисело мляко и бяло саламурено сирене се създават по българските земи още от времето на траките. В отбраната си те отстояваха рецептите на Българския държавен стандарт, по който сега тези артикули се оферират у нас. Така излиза наяве, че продуктът със отбрана на пазара на Европейски Съюз ще се създава от напълно българска суровина, добита от български ферми, без никакво изсъхнало мляко.

Защита взе и българското кисело мляко

Само преди 5 дни България " патентова " и киселото си мляко на общия пазар на Европейски Съюз. Специално бе конкретизирано, че " Българско кисело мляко “ е млечен артикул, подготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или примес от тях, създадени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична трансформация, се показва в известието на Европейска комисия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР