И България се оказа участник в аферата "Фипронил". Българската агенция

...
И България се оказа участник в аферата "Фипронил". Българската агенция
Коментари Харесай

Три български ферми са заловени да продават яйца с фипронил

И България се оказа участник в аферата "Фипронил ". Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) свика изключителна конференция и разгласи, че три наши ферми са пуснали съществени количества яйца с неприемливо високо наличие на нездравословния препарат. БАБХ призна, че незнайни количества са стигнали до хладилниците на българските консуматори. И за първи път уточни имената на нарушителите и номерата на рисковите партиди. Но в кои търговски вериги са се продавали инфектираните яйца, още веднъж не бе обявено.

В наличието на земеделския министър Румен Порожанов потребителите бяха призовани, в случай че са купили яйца от три избрани партиди, да не ги употребяват, а да ги върнат в магазините. Дали магазините ще ги одобряват без касов бон, не е ясно.

Информацията за инфектираните яйца идва два месеца откакто абсурдът с фипронила избухна в доста от европейските страни. През цялото това време от БАБХ и от земеделското министерство уверяваха, че у нас проблем няма. Съобщено бе единствено за три партиди със инфектиран яйчен прахуляк, доставен от Германия, вложен в производството на десетки тонове сладоледи и майонеза, само че още веднъж с ангажимента, че заплаха за хората, които употребяват продуктите, няма. Преди два дни не БАБХ, а мобилните екипи на Национална агенция за приходите засякоха ТИР с цели 21 тона течен яйчен жълтък без документи за генезис. Съобщено бе, че цялото количество е под забрана.

И през вчерашния ден от министерството и от организацията продължиха да успокояват, че количествата на отровното вещество в засечените партиди яйца са под рисковата доза за консуматорите. Тя е закрепена на 0.72 мг/кг, до момента в който при инспекциите количеството е било 0.027 мг/кг. Това е много необичайно преиначаване, защото допустимото количество е 0.005 мг/кг - т.е. откритите партиди съдържат 5 пъти повече фипронил от допустимото.

Яйцата с наднормено наличие са на производителите "Консорциум Агробизнес " АД с две птицеферми и "Агроинвест артикул " - с една. Част от тях са попаднали в комерсиалната мрежа - в две по-големи търговски вериги и няколко по-малки в София и покрайнините, споделиха от БАБХ. Номерата на фермите, които се отпечатват на самите яйца, са 3БГ04001, 1БГ04001 и 3БГ04003. В пакетиращия център на консорциума са спрени общо 152 368 яйца, 109 024 са възбранени в склад за търговия на едро и 99 781 - в комерсиалната мрежа. Наложена е забрана яйца и живи птици да не напущат фермите.

От организацията започнаха засилени инспекции у нас преди десетина дни, едвам откакто бяха получени информациите от Германия за доставени до наши производители на сладолед и майонеза рискови колета. До момента са направени общо 565 инспекции. 435 от тях са на хранилища и предприятия, преработващи или влагащи в производството си яйца, и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки. Проследявани са доставките на яйца и яйчени артикули с генезис страните членки на Европейски Съюз, предлагани на пазара или за вложение в производството на храни. На бизнес операторите са връчени наставления да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка, споделиха от организацията.

Трите уличени ферми доставят яйца в един център с регистрационен номер БГ0419002. Тъй като не са показали задоволително доказателства за делене на партидите, е спряна продукцията и от трите. Съмненията на инспекторите са, че птиците носачки са пръскани с препарат, съдържащ фипронил. За съответни наказания, с изключение на прекъсването на известни количества яйца, към този момент не се приказва. Министерството на земеделието ще чака финален отчет и едвам по-късно, в случай че има нарушаване на закона, вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата, защото фипронилът е неразрешен. Срокът за окончателния отчет не бе конкретизиран.

При всички досегашни случаи на открити нездравословни храни от БАБХ отказваха да посочат съответно компаниите нарушителки, позовавайки са на законови спънки.

Фипронилът е мощно отровен инсектицид, който се употребява за отбрана на годишна продукция и във ветеринарната медицина за битка с бълхи, кърлежи и хлебарки. Опасен е за пчелите и от дълго време е неразрешена използването му за обработка на царевица за посев. Не е позволено да се употребява наоколо до каквито и да било животни, произвеждащи храни като птицефермите. При бройлери и носачки попадането в организма им става през перата и кожата. Може да попадне в човешкото тялото през кожата или да бъде обхванат. Яденето на яйца с фипронил може да докара до проблеми с черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза на човек, само че при доста огромни количества.

"Сега "
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР