И аз казвам, че историята не може да бъде единственото

...
И аз казвам, че историята не може да бъде единственото
Коментари Харесай

Кандидат-премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски очаква среща с Кирил Петков

" И аз споделям, че историята не може да бъде единственото нещо, за което да беседваме с България. Трябва да приказваме за бъдещето. Бъдеще, претворено в капиталови и инфраструктурни планове, икономическо и културно съдействие. Това ще сближи жителите и ще донесе стопански изгоди за тях посредством засиленото икономическо съдействие ", съобщи в изявление за македонската телевизия Сител кандидат-премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

" Така че е обикновено да се приказва по тези тематики, обикновено е да има експертни работни групи по тези тематики, сподели Ковачевски. Разговорите би трябвало да се водят в духа на европейските полезности. Ние, като страна, имаме построени лични позиции в Народното събрание, България също е построила свои позиции. В рамките на европейските полезности, зачитайки достолепието на двете страни, имам вяра, че може да се откри решение и можем да изпълним първата междуправителствена конференция ", сподели Ковачевски.

Той не се ангажира с дати, като отговор на въпрос за периода, подложен от българския министър председател Кирил Петков, добавяйки, че го чака в Скопие, с цел да беседват съответно за решение на казуса. " Нормално е в дух на добросъседство първите министър председатели, с които ще се срещна, да са тези на прилежащите страни, във връзка с България имаме в допълнение предизвикателство ", уточни Ковачевски.

" Не знам каква е била преди този момент връзката на Заев с президента и опозицията във връзка с договарянията с България, само че връзка в търсене на положителни решения за жителите, решение основано на европейските полезности ще понижи опцията за изява на пропагандисти, които да нарушат положителните връзки сред двете страни. Очаквам, че след решаването на отворените въпроси и първата междуправителствена конференция ще стартира да се усилва и икономическото съдействие, прехвърлянето на вложения, което е в интерес на жителите ", добави Ковачевски уточнявайки, че с водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски са се чули и са се разбрали да се видят и беседват след приключването на избора за министър председател.

Очаква се Ковачевски да получи мандата за сформиране на държавно управление от президента Стево Пендаровски още на следващия ден. По думите му съставът на новото държавно управление към момента не е избран, и не трябва да се спекулира с имената на новите министри, тъй като от на следващия ден ще стартират диалозите с съответните персони - по думите му представители на партията СДСМ и персони с професионална и политическа експертност. Той уточни, че възнамерява да съкрати конституционните периоди за показване на държавното управление и към 11 януари да внесе предложенията си, с цел да бъдат гласувани в Собранието.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР