И астрологията, и астрономията се занимават с правене на прогнози.

...
И астрологията, и астрономията се занимават с правене на прогнози.
Коментари Харесай

Защо астрономията е наука, а астрологията не е

И астрологията, и астрономията се занимават с правене на прогнози. Теориите на астрологията настояват, че позициите на планетите и звездите въздействат на това кой сте и какво се случва с вас: вашата работа, вашата персона и вашия сантиментален живот. Астролозите вършат тези прогнози въз основа на позициите на планетите сега на раждането ви.

Астрономите, за разлика от тях, вършат прогнози за феномени като придвижването на планетите и разширението на галактиките. Астрономията изяснява своите прогнози със свойства като маса, разстояние и гравитационни сили.

Философите и антрополозите, които учат смисъла на науката за обществото, считат, че е значимо да се отдели въпроса дали нещо е просвета от въпроса дали е правилно или погрешно.

Обсерваторията Паранал изстрелва лазер към галактиката

Науката всъщност включва правене и тестване на в действителност изказвания за света. Фактическите изказвания са правилни или погрешни описания на света – Джо е висок 2 метра – за разлика от описанията на това по какъв начин ние самите дефинираме нещата – 2 метра е 2000 милиметра. В този смисъл астролозите, сходно на астрономите, вършат в действителност изказвания за света. Така това кара астрологията да звучи доста като набор от научни вярвания.

Много дълго време, до 17-ти или 18-ти век, двете са били практикувани един до друг. В края на краищата е належащо да се знае къде се намират планетите по отношение на звездите, с цел да се създадат точни прогнози за това по какъв начин местоположението им въздейства върху човешките каузи. Ето за какво астрономи и астролози еднообразно обитават медицински учебни заведения и държавни управления и поучават хората за това, което небесата алармират, че ще стане на Земята.

Дори фамозните астрономи Галилей и Кеплер са практикували астрология. Всяко предписание, което споделя, че те са учени единствено в случай че вършат един избран набор от в действителност изказвания, само че не и в случай че вършат различен набор от в действителност изказвания, разделя тези мислители на две половини, които не са предопределени да бъдат спорни. И в двата случая те желаят да знаят по какъв начин работят нещата, с цел да могат да плануват по какъв начин ще се развият в бъдеще.

Гравюра на Маркантонио Раймонди, 15 век

Но ето спънката: когато откривателите тестват прогнозите, които астрологията прави за живота на хората, тези прогнози се оказват не по-правилни от инцидентни догатки.

Има значима разлика сред това да грешиш и да си непросветен. Понастоящем астрологичните теории бъркат, тъй като вършат научни изказвания за света и тези изказвания се оказват неверни. Въпреки че прогнозите, които астрологията прави, са погрешни, те въпреки всичко са въпрос на просвета. Именно по този начин в последна сметка знаем, че бъркат.

Някои хора имат вяра, че намират удостоверение на астрологичните прогнози в личния си персонален живот. Те четат хороскопа си и той им наподобява безусловно верен: в действителност са „ срещнали забавен човек “ или „ са се вслушали в съвета на непосредствен другар “. Но сходни прогнози са задоволително неразбираеми и общи, че постоянно биха звучали правилно даже при изискване, че астрологията е изцяло неверна. Ето за какво може да е мъчно да разберете по какъв начин да оцените прогнозите на астролог с акуратност.

Теориите на астрономията, въпреки това, са се развили през годините с напредъка на технологиите и се поправят рутинно в отговор на все по-прецизни измервания. Например теорията на Айнщайн за относителността получава подтик спрямо тази на Нютон, тъй като предсказва точната миграция на най-близката точка на Меркурий до Слънцето година след година. Ако астрологията имаше същата дарба да прави верни прогнози с такава точност, тя към момента щеше да бъде главен фокус на научното внимание.

 SLNSW 479519 16 Observatory SH 198

Астрономическа обсерватория, Нов Южен Уелс, Австралия 1873 година

Но за какво тогава толкоз доста хора намират астрологията за потребна и привлекателна, в случай че нейните прогнози не са добре обосновани? Защо зодиите и хороскопите са толкоз известни?

Изглежда, че погледът към небето за да се разбере какво се случва сега и какво ще се случи в бъдеще, притегля доста разнообразни хора в разнообразни интервали от историята по целия свят.

Когато става въпрос съответно за западната астрология, доста хора намират своя астрологичен знак за източник на смисъл в живота им. Всъщност съвсем 30% от американците имат вяра в астрологията. Това е един от многото принадлежности, с които разполагаме, с цел да описваме истории за себе си, да разберем кои сме, за какво сме такива и за какво прекарвания, които другояче биха изглеждали безсмислени и объркващи, ни се случват от самото начало. В този смисъл триумфът на астрологията може да се дължи не толкоз на предсказанията, колкото на това, което предлага във връзка с усещането ни за значение и интерпретация.

Освен всичко друго, астрологията може да бъде потребна подкана за самосъзерцание. Тя ни пита дали имаме черти, типични за нашия астрологичен знак и дали тези, които обичаме, имат черти, които теорията допуска, че би трябвало да имат. Мисленето за нашите черти и взаимоотношения с хората към нас нормално е добър инструмент за това да разберем кои сме, какви желаеме да бъдем и какъв смисъла на живота ни. Може би астрологията е потребна по този метод, без значение дали тези черти са закрепени от звездите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР