Хюсеин Eргани е генерален консул на Република Турция в Пловдив

...
Хюсеин Eргани е генерален консул на Република Турция в Пловдив
Коментари Харесай

Консул Ергани за Пловдив: Харесвам този град

Хюсеин Eргани е общоприет консул на Република Турция в Пловдив от 30 януари 2017 година. Роден е през 1973 година в Ерзурум. През 1996 година приключва " Международни връзки “ във Факултета по стопански и  административни науки на Университета Боазичи. Същата година постъпва в Министерството на външните работи. Между 1998-2000 година е аташе и трети секретар в Дирекция " Двустранни културни връзки “. От 2000 година е назначен като трети секретар в посолството на Република Турция в Душанбе.

През 2002-2005 година е на служба втори и първи секретар в Постоянното посланичество на Турция към Организация на обединените нации в Женева. Между 2005-2007 година е първи секретар в Дирекция " Многостранни стопански връзки “. 2007-2008 година е политически консултант в Старше гражданско посланичество на НАТО в Афганистан. Между 2008 и 2011 година е консултант в посолството на Турция във Вашингтон. През 2011 година е назначен като общоприет консул в Одеса. Между 2013-2016 година е шеф отдел в Дирекция Америка. Владее британски и на приблизително равнище съветски език. Хюсеин Ергани бе общителен да отговори на въпросите на Plovdiv24.bg :

- Господин Ергани, изминаха две години от вашето предопределение като общоприет консул на Република Турция в Пловдив. Какво се случи в града през това време през вашите очи?

- Много динамично, доста интензивно минаха тези две години. В забързаното ежедневие човек пропуща някои неща към себе си, не ги вижда. Но като се обърнем и погледнем обратно, виждаме какъв брой се е трансформирал Пловдив, какъв брой значими събития се случиха. Градът към този момент е Европейска столица на културата. Държавата, както и локалната власт, заделиха съществени средства, с които се промени инфраструктурата, градската среда се промени. Разбира се, има и рецензии, само че това е неизбежно. Когато пристигнах в Пловдив, градът сякаш беше малко по-спокоен. Сега придвижването е по-интензивно, хората са повече, градът се разви и от икономичека и от културна позиция. Спокойно мога да кажа, че когато стъпих в служба двустранните ни връзки бяха в прочут застой, защото беше изборно време. Постепенно те се съживиха и това се отрази на Пловдив. Броят на туристите от Турция към България се усили, както и броя на българите посетили Турция. Казват, че няма пловдивчанин, който да не е посещавал Турция.

- Използват ли се изцяло опциите за съдействие сред Турция и района на Пловдив, който се трансформира в културен и промишлен център на България?

- Претенциозно е да твърдим, че това се случва на 100 %. Но във времето, през което съм тук, се направиха значими турски вложения. Фирма " Одело-Фарба “ в близост  до летището стартира градеж на фабрика за  40 милиона евро. Очакваме тази значима инвестиция, която ще обезпечи работни места, да стартира активност до края на тази година. Районът е плодороден за бизнес, това е несъмнено. Директен въздушен превоз сред Турция и Пловдив е вероятен, работим в тази посока, но  не става бързо. Смятаме, че подобен въздушен мост ще се отрази положително  на града. Но има и запаси към тази концепция, защото София, където е главното летище, е на един час от Пловдив, Одрин на 3 часа, а Истанбул на 5 часа разстояние. Но аз считам, че откриването на авиолинии от Пловдив към турски градове ще донесе облага на двете страни и на вложителите..

- На среща с кмета Иван Тотев обсъдихте взаимни планове за " Пловдив 2019 “. Бихте ли разкрили детайлности?

- Знаете, че Пловдив и Истанбул, който беше Европейска столица на културата, са побратимени градове. Ние подкрепихме Пловдив при кандидатстването. С господин Тотев имахме среща преди година в общината. Разбира се, по-късно по разнообразни мотиви в града също сме разговаряли. Календарът на 2019 беше подготвен преди тази среща, само че ние се съгласихме, че всички наши събития могат да бъдат под шапката на " Пловдив 2019 “. Например като Генерално консулство и като Клуб на консулите имаме едно събитие във връзка Международния ден на майчиния език през месец февруари. Организатор е Българско-турският книжовен клуб и ние го поддържаме. Този план е в унисон с концепцията на " Пловдив 2019 “, включен е в културния календар на Общината и е подсилен с финансиране от Общината. На откриващото събитие на Пловдив-Европейска столица на културата 2019  прозвучаха думите на Мевляна Джеляледдин Руми – " Бъди какъвто си, ела “. В този контекс имаме концепция да доведем в града група дервиши за театър. Известни художници от Турция  ще дойдат за една седмица и ще рисуват забавни места от Пловдив. Смятаме  да поканим симфоничния оркестър на Тракийския университет, както и прочут турски джазмузикант от Холандия.  Клубът на консулите възобнови активността си и през месец март ще организираме благотворителен базар отдаден на Европейска столица на културата. Проявите ги посвещаваме на " Пловдив 2019 “. Накратко, тази година посвещаваме всичките си действия на " Пловдив 2019 “.

- Турция превърза раните след опита за прелом и продължава да се бори, казахте в едно предходно изявление. Накъде я води тази битка – към преобладаваща роля в Близкия изток, като загърбва партньорството с Европа? Или продължава да се интересува от европейския дневен ред?

- Турция в никакъв случай не е обръщала тил на Европа.  След бруталния опит за прелом на 15 юли 2016 година ние чакахме поддръжка от нашите съдружници. България беше първата европейска страна, която ни поддържа. Затова се усещам длъжен да поднеса благодарности на министър-председателя Бойко Борисов и в негово лице на целия български народ. Борбата против опита за прелом е на първо място битка за народна власт. И България е страната, която най-добре знае и най-добре схваща това. Слава богу, ние превързахме раните от 15 юли. Дадохме 250 жертви и понесохме тежък финансов удар, само че Турция доста бързо се съвзе и влезе в нормалните си стопански рамки.

Но желая да подчертая, че това беше жестока битка. С обичайните способи за битка не биха се постигнали резултати.  Затова Турция беше принудена да разгласи изключително състояние. Ако в този тежък за нас интервал европейските ни съдружници бяха изразили поддръжката си, щеше  да бъде един добър образец за взаимност. Целта на Турция да е пълновръстен член на Европейски Съюз остава, само че това е като предложение за брак – не може да се случи единствено с желанието на едната страна. Ние виждаме, че самата Европа се отклонява от своите цели и от това, което приказва. Има разнообразни планове и разнообразни планове за нашата страна отвън цялостното й участие. Турция продължава в задачата си за участие в Европейски Съюз и това е цел, която ще се реализира единствено, в случай че всички страни членки покажат обща воля и предпочитание.

- Към Турция има рецензии за потъпкването на демокрацията и правата на индивида. Ограничава се свободата на словото, закриват се медии, преследват се критиците на режима. Това ли е цената на битката, която водите след опасността от преврата?

- Благодаря ви за този въпрос. Знаем че терористичната организация на гюленистите – ФЕТО, има доста съществено медийно отклонение. Има няколко закрити малките екрани, закрити вестници – това са медии на ФЕТО. Управителите на тези медии в този момент дават отговор пред правораздаването не тъй като са представители на медиите, а тъй като са подкрепили опита за прелом и въоръжената терористична организация. Да бъдеш медиен представител не дава на никого право да извърши закононарушение. Искам да напомня, че Турция мина през доста изключителни обстоятелства  и в случай че е имало хора, които са упрекнати непозволено, това се открива и обвиняванията се отдръпват. Но желая също да отбележа, че разногласията за свободата на словото не се водят единствено в Турция, само че и в доста други страни, в това число и в Съединени американски щати.

- Застрашен ли е светският темперамент на Турската република?

- Вникакъв случай не считам, че е заплашен светският темперамент на Турската република. Секуларизмът е доста значим принцип, върху който се положени основите на турската страна при основаването й. Дълги години в Турция се водиха диспути за концепцията на светската страна. В предишното в избран интервал тези диспути донесоха със себе си  доста строги ограничавания в облеклото и забрадката. И вследствие на това организации като ФЕТО откриха почва за определяне и развиване измежду народа. Днес светският темперамент на страната стои на по-здрави основи и турският народ  е възприел този принцип на вярната основа. Тази възбрана в облеклото и покриването на главата, приложено  за известно време, в този момент се регистрира като неточност и от хората, които го подкрепяха.

- Споменахте няколко пъти ФЕТО – организацията на гюленистите. По данни на турските служби тя работи в 150 страни по света. Как работи в България?

- Да, има активност в България. По разнообразни мотиви сме подчертавали това. Медиите на тази организация имаха структури и тук. В предишното имаше вестник " Заман България “, в този момент работи като интернет платформа с ново име. ФЕТО развива активност под разнообразни лица и структури.Тя доста добре знае по какъв начин да прикрива дейностите си, да се маскира. Те имат и две сдружения тук, които са прекратили активността си, само че в регистрите към момента съществуват като  име. Най-важното е, че те имат две учебни заведения – в София и Пловдив.

Колкото и да се маскират, колкото и да сменят соствениците си, ние знаем, че зад тях стои ФЕТО. Тези учебни заведения бяха основани с парите, събрани посредством машинация от турския народ. Всичко това го обсъждаме с българските управляващи, на дневен ред е. С България имаме доста добър разговор по тематиката. Нашето искане е българските управляващи да одобряват формули като прехвърлянето на ръководството на  учебните заведения на ФЕТО към фондацията Маарив, както в Пакистан и някои други страни. Тъй като, както е навредила на Турция, по този начин може да навреди и на страните където развива активност. Хората изпращат своите деца в тези учебни заведения, това е рисково.

- На референдума в Турция за увеличение на президентските компетенции 68,8 % от имащите право на глас турски жители в Пловдив гласоподаваха " срещу “, процентът в страната ни беше 71,4. Това са данни на Анадолската организация. Как си го обяснявате? Живеещите отвън Турция турски жители друго политическо мислене ли имат?

- В Турция има над 50 милиона гласоподаватели. Какво би могло да бъде по-естествено от разнообразието и благосъстоянието на хрумвания и мисли. Всеки глас, който способства за проявлението на националната воля, е заветен. Както и изборният сандък.  Политическите партии разясняват  своите хрумвания и хората, водени от настройките си гласоподават както преценяват. В България картината е такава, каквато я представихте. В други страни резултатите са разнообразни.Това демонстрира съществуването на народна власт в Турция, демонстрира че хората могат да се придържат към концепциите в които имат вяра и техните желания се отразяват в сандъка правдиво.

- Веднъж цитирахте Ататюрк: " Всичко, което се вижда на повърхността на земята, е основано от дамата “. Възможно ли е дамите политици да вземат решение проблеми, които мъжете не могат?

- Като човек, който има вяра в равенството сред половете, мисля, че дамите би трябвало да заемат мощно място във всички области на публичния живот и  политиката. Възприятията на дамите са по-силни, в сравнение с мъжете. По някои тематики може би те имат опцията многостранно и по-обстойно да преглеждат проблемите. С по-мека и грациозна позиция, несъмнено те могат да намерят по удачни решения на някои проблеми. Несъмнено преувелечено ще е да се каже, че всички проблеми ще се вземат решение по-лесно с увеличението на броя на дамите политици, само че ще се сътвори опцията да се употребяват преимуществата на друга вероятност при решаването им.

Това ще стане като се даде опция на дамите, колкото и на мъжете, да основават решения на проблемите във всички области. 50% от дамите във всички сфери на живота, в това число политиката, би било идеално. Всяка година обичайно в Генералното ни консулството организираме честване на 8 март – Международния ден на дамата. Миналата година занаятчия на ебру с осъществяване онлайн провежда къс курс по ебру за дамите в Пловдив. Тази година ще има други изненади.

- Имате ли обичано място в Пловдив, по какъв начин прекарвате свободното си време?

- Пловдив е доста харесван град от хората, които го посещават. Обичам да се разхождам, парковете са доста красиви. Вълнуващо е в Стария град – на всеки ъгъл очакваш приятна изненада. Гребната база също ми е обичано място – разтъпквам се, карам колело. Град на хубавите кафенета и заведения за хранене,  които обичам да навестявам. Културен град, град  на художниците. Около Пловдив също има приятни и елементарно налични места. Карам ски от време на време. Това е град, в който няма по какъв начин да скучаеш, харесва ми.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР