Хванати в крачка на матурата по БЕЛЗрелостниците писаха по “Песента

...
Хванати в крачка на матурата по БЕЛЗрелостниците писаха по “Песента
Коментари Харесай

Преписвачи изгоряха заради втори телефон

Хванати в крачка на матурата по БЕЛ
Зрелостниците писаха по “Песента на колелетата” на Йордан Йовков

Резултатите подготвени до 15 юни

Зрелостници са били хванати с втори телефон по време на матурата по български език и литература през днешния ден. Случаите са три - от Самоков, Ямбол и Пазарджик, оповестиха от МОН.

В Самоков и Ямбол квесторите са уловили зрелостниците в крачка, описаха пред “Труд” шефовете на районните ръководства на образованието.

В Ямбол неособено автентичен опит да вземе зрелостния изпит по втория метод е направила ученичка, която извадила спомагателния телефон и го поставила под чина, сподели Стойко Стойков, началник на РУО в града.

“Джиесемът е бил прикрит в джоба є, по-късно го е извадила и по този начин са я хванали сътрудниците, че го гледа под масата. Явно на самия телефон е бил качен материал, който се е опитвала препише или е желала да влезе в интернет, не е била със слушалка”, изясни той.

По думите му това е първият случай от 3-4 години насам. “Учениците се тормозят, като знаят, че има камери и не смеят да вършат опити”, описа Стойков.

В Самоков квесторите са забелязали, че един от зрелостниците има втори телефон, откакто излязал до тоалетна след първия модул. Той се опитал да приказва по него и по този начин бил заловен, че нарушава разпоредбите, а работата му е анулирана, изясни началникът на РУО - София област Росица Иванова.

Днес матурата се организира в 750 учебни заведения в страната, като се явиха 45 924 зрелостници. 8 бяха карантинираните. Освен въпросите от първите два модула, те трябваше да напишат есе или съчинение на тематика “Смисълът на благодеянието” по описа “Песента на колелетата” на Йордан Йовков. Миналата година Елин Пелин изтеза дванайсетокласниците.

Резултатите от наложителния изпит ще бъдат ясни до 15 юни. Утре следва втората наложителна матура по предмет по желание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР