Хунтата на Нигер поиска помощ от руската групировка Вагнер, тъй като е изправена пред заплаха от военна намеса

...
НИАМЕЙ, Нигер (AP) — Новата военна хунта на Нигер поиска
Коментари Харесай

НИАМЕЙ, Нигер (AP) — Новата военна хунта на Нигер поиска помощ от руската групировка наемници Вагнер, тъй като крайният срок за нейното освобождаване наближава сваления президент на страната или ще бъде изправен пред възможна военна намеса от западноафриканския регионален блок, според анализатор.

Искането дойде по време на посещение на лидера на преврата генерал Салифу Моди в съседно Мали, където той се е свързал с някой от Wagner, каза Wassim Nasr, журналист и старши научен сътрудник в Soufan Center, пред Асошиейтед прес. Той каза, че трима малийски източника и френски дипломат са потвърдили срещата, съобщена за първи път от France 24.

„Те се нуждаят от (Вагнер), защото те ще станат тяхна гаранция за задържане на властта“, каза той, добавяйки, че групата разглежда молбата. Западен военен служител, говорещ при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да коментира, каза пред АП, че също е чул съобщения, че хунтата е поискала помощ от Вагнер в Мали.

Хунтата в Нигер е изправена пред краен срок в неделя определени от регионалния блок, известен като ECOWAS, за освобождаване и възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум, който се описа като заложник.

Началниците на отбраната от държавите-членки на ECOWAS финализираха план за намеса в петък и призоваха военни да подготвят ресурси, след като на екип за посредничество, изпратен в Нигер в четвъртък, не беше позволено да влезе в столицата или да се срещне с лидера на хунтата генерал Абдурахман Чиани.

В събота Сенатът на Нигерия уведоми президента на нацията, настоящия Председател на ECOWAS, за да проучи допълнително опциите, различни от използването на сила, за възстановяване на демокрацията в Нигер, отбелязвайки „съществуващите сърдечни отношения между нигерийците и нигерийците“. Законодателите обсъдиха искането на президента да ги информира за решенията на ECOWAS и участието на Нигерия, както се изисква от закона.

Окончателните решения на ECOWAS обаче се вземат с консенсус между страните-членки.

След посещението си в Мали, управлявано от симпатична хунта, Моди предупреди срещу военна намеса, обещавайки, че Нигер ще направи каквото е необходимо, за да не се превърне в „нова Либия“, съобщи държавната телевизия на Нигер в петък.

Историята продължава

Нигер се смята за последния надежден партньор на Запада в борбата с тероризма в регион, в който през последните години превратите са нещо обичайно. Хунтите отхвърлиха бившия колонизатор Франция и се обърнаха към Русия. Wagner оперира в няколко африкански държави, включително Мали, където правозащитни групи обвиниха силите му в смъртоносни злоупотреби.

Не е възможно да се каже, че Русия е пряко замесена в преврата в Нигер, но „ясно е, има опортюнистично отношение от страна на Русия, която се опитва да подкрепи усилията за дестабилизация, където и да ги намери“, каза говорителят на френското министерство на външните работи Ан-Клер Лежандр пред телевизионния оператор BFM в петък. Дни след като хунтата в Нигер завзе властта, жителите развяваха руски знамена по улиците.

Говорителката описа Вагнер като „рецепта за хаос“.

Някои жители отхвърлиха подхода на хунтата.< /p>

„Всичко е измама“, каза Амад Хасан Бубакар, който преподава в университета в Ниамей. „Те се противопоставят на чужда намеса за възстановяване на конституционния ред и законност. Но напротив, те са готови да сключат пакт с Вагнер и Русия, за да подкопаят конституционния ред ... Те са готови страната да избухне в пламъци, за да могат незаконно да запазят позицията си.“

< p>В събота министърът на външните работи на Франция Катрин Колона заяви, че регионалната заплаха от сила е достоверна и предупреди пучистите да я приемат на сериозно. „Превратите вече не са подходящи... Време е да сложим край на това“, тя Министерството каза, че Франция подкрепя усилията на ECOWAS „с твърдост и решителност“ и призова Базум и всички членове на неговото правителство да бъдат освободени.

Но Алжир, който граничи с Нигер на север, каза на друго посещение Делегацията на ECOWAS, че се противопоставя на военна интервенция, въпреки че също иска връщане към конституционния ред.

Военните лидери на Нигер следват правилата на Мали и съседна Буркина Фасо, също управлявани от хунта, но те напредвайки по-бързо, за да консолидира властта, Наср каза: „(Чиани) избра своя път, така че той върви изцяло по него, без да губи време, защото има международна мобилизация.“

Един въпрос е как ще реагира международната общност, ако Вагнер идва, каза той. Когато Wagner дойде в Мали в края на 2021 г., френската армия беше изгонена скоро след това след години на партньорство. Вагнер по-късно беше определена за терористична организация от Съединените щати и международните партньори може да имат по-силна реакция сега, каза Наср.

И много повече е заложено на карта в Нигер, където САЩ и други партньори са изсипали стотици милиони долари военна помощ за борба с нарастващата джихадистка заплаха в региона. Франция има 1500 войници в Нигер, въпреки че лидерите на преврата казват, че са прекъснали споразуменията за сигурност с Париж. САЩ разполагат с 1100 военни в страната.

Не е ясно как би изглеждала регионална намеса, кога ще започне и дали ще получи подкрепа от западните сили. Хунтата на Нигер призова населението да следи за шпиони, а самоорганизирани групи за отбрана се мобилизираха през нощта, за да наблюдават колите и да патрулират в столицата.

„Ако хунтата хване петите и обедини населението около знамето – евентуално дори въоръжаване на цивилни милиции – интервенцията може да се превърне в многостранна борба с бунтовниците, с която ECOWAS не би била готова да се справи“, се казва в доклад на Hudson Institute, консервативен мозъчен тръст в САЩ.

Докато някои в Нигер се подготвят за битка, други се опитват да се справят с пътуванията и икономическите санкции, наложени от ECOWAS. Сухопътните и въздушните граници със страните от ECOWAS са затворени, докато търговските и финансови транзакции са спрени.

Жителите казаха, че цените на стоките се покачват и има ограничен достъп до пари в брой.

“ Ние сме дълбоко загрижени за последиците от тези санкции, особено за въздействието им върху доставките на основни хранителни продукти, фармацевтични продукти, медицинско оборудване, петролни продукти и електричество“, каза Сита Адаму, президент на Нигерската асоциация за защита на човешките права.

___

Сценаристите на Associated Press Силви Корбет в Париж; Чинеду Асаду в Абуджа, Нигерия; и Аомар Уали в Алжир, Алжир, допринесоха.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР