Хунтата, която е на власт в Мали, обяви, че денонсира

...
Хунтата, която е на власт в Мали, обяви, че денонсира
Коментари Харесай

Мали денонсира споразумения с Франция в областта на сигурността

Хунтата, която е на власт в Мали, разгласи, че денонсира споразуменията за защита с Франция и нейните европейски сътрудници, съобщи Франс прес. Хунтата разкритикува това, което назовава крещящи похищения от страна на присъстващите в страната френски сили на националния суверенитет и многото нарушавания на малийското въздушно пространство, съобщи Франс прес.

Това денонсиране де факто ползва в деяние опасност, която хунтата отправяше от седмици. То е нова демонстрация за утежняване на връзките сред малийските управляващи, доминирани от военните, пристигнали на власт със мощ преди близо две години, и някогашните съдружници на Мали в битката против джихадистите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Малийските управляващи скъсват с договорите за статута на силите, фиксиращ юридическата рамка за наличието в Мали на френските сили " Бархан " и европейските сили " Такуба ", както и с контракта за съдействие в региона на защитата, подписан през 2014 година сред Мали и Франция, съобщи полковник Абдулайе Маига, представител на малийското държавно управление.

Денонсирането на договорите поражда въпроси по отношение на отзвука на това решение върху изтеглянето на силите " Бархан " от Мали, което в този момент е в ход. Малийските управляващи упрекват Франция, че е взела това решение, без да се съветва с тях. А откакто те вкараха зона неразрешена за полети над огромна част от Мали, е имало нахлуване на френски самолети в малийското въздушно пространство, споделят още управляващите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР