Хун Сен, един от най-дълго управлявалите лидери в света, обяви,

...
Хун Сен, един от най-дълго управлявалите лидери в света, обяви,
Коментари Харесай

Камбоджанският Хун Сен ще подаде оставка и ще назначи своя син за премиер

Хун Сен , един от най-дълго управлявалите водачи в света, разгласи, че ще подаде оставка като министър-председател на Камбоджа и ще съобщи поста на сина си през идващите седмици, предава „ BBC “.

Очакваното известие пристигна три дни, откакто партията му още веднъж завоюва всички места на неконкурентни избори. 70-годишният Хун Сен става все по-авторитарен след съвсем четири десетилетия ръководство, акцентират анализатори. За първи път той означи преход към оставката през 2021 година, само че до сряда никой не знаеше по кое време ще се случи това.

Най-големият наследник на камбоджанския водач Хун Манет от дълго време е подготвян за ролята на властник и до неотдавна беше пълководец на кралската камбоджанска войска. В сряда Хун Сен съобщи, че синът му ще бъде назначен за министър-председател на 10 август. В особено предаване на държавната телевизия той разяснява:

„ Искам да помоля за схващане от страна на хората, като разгласявам, че няма да продължа да съм министър-председател . “

Той акцентира, че ще се отдръпна, защото оставането му на поста може да докара до неустойчивост . Въпреки това Сен ще резервира водачеството на ръководещата Камбоджанска национална партия – позиция, която съгласно политическите анализатори към момента му дава финален надзор.

По-рано в сряда Хун Сен беше на посещаване в двореца на камбоджанския монарх, с цел да заяви новината. Държавните медии на Камбоджа излъчиха видео от срещата.

45-годишният Хун Манет пое водеща роля в акцията за изборите на 23 юли тази година и постоянно беше забелязван да води манифестации до татко си, който ръководи югоизточноазиатската нация с 16 милиона души от 1985 година

Изборите в неделя бяха необятно възприети като свършена договорка – тъй като единствената надеждна опозиционна партия беше дисквалифицирана от вота. Имаше 17 други партии в бюлетината, само че всички те бяха прекомерно дребни, нови или свързани с КНП, с цел да се смятат за действителна опция за гласоподавателите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР