Хуманоидният робот Атлас на Boston Dynamics се преобрази тотално -

...
Хуманоидният робот Атлас на Boston Dynamics се преобрази тотално -
Коментари Харесай

Запознайте се с новия Атлас: Хуманоидът на Boston Dynamics e напълно преобразен

Хуманоидният робот Атлас на Boston Dynamics се преобрази тотално - тогавашният тежък и обемист корпус с хидравлични системи към този момент е сменен от много по-компактен и еластичен модел, с електрически мотор.

Премиерата му беше направена в типичния за Boston Dynamics жанр, които обичат да показват най-интригуващите качества на роботите си в деяние.

Камерата демонстрира Атлас да лежи неподвижно на земята в лабораторния салон.

Неочаквано (поне за човешката физика) той сгъва краката си през коленете, тъй че стъпалата му стигат до равнището на легналия торс.

" Ставите " на хуманоида са направени по този начин, че да му разрешат да се изправи даже от тази позиция.

Както главата, по този начин и останалите елементи на тялото са способни да се въртят на 180 градуса, тъй че Атлас да не прави непотребни придвижвания.

Както разяснява TechCrunch - новата версия на робота е съвсем неузнаваема по отношение на предшественика му.



Електрическият модел към момента е в ранна фаза на създаване.

Boston Dynamics ще стартира да организира проби на робота през 2025 година, като възможното му стартиране в всеобщо произвеждане ще стане няколко години по-късно.

От 2021 година компанията стана благосъстоятелност на корейския авто колос Hyundai и в този момент употребява тяхно съоръжение за създаването на плановете си.

Дизайнът на Атлас, който се разграничава от интуитивните придвижвания на човешкото тяло, не е инцидентно решение.

Създателите му са сложили мощни и доста гъвкави механизми за задвижване в множеството от ставите му, като споделят, че това вкарва " силата на първокласен състезател в дребен пакет ", употребен по цялото тяло на робота.

Демонстрацията с пандалия робот също е подбрана целеустремено, тъй като е решение на един от най-честите проблеми с хуманоидните устройства - нормално имат потребност от човешка помощ, с цел да се изправят.

Но новият Атлас може да стъпи самичък на краката си, което е огромен плюс за продуктивността му.

Намаляването на периметъра на придвижванията му и нарасналата маневреност също са усъвършенствания, тъй като постоянно роботите са употребявани за работа в тесни пространства.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР