Хуманитарната гимназия е най-желаното училище от седмокласниците тази година. 1534

...
Хуманитарната гимназия е най-желаното училище от седмокласниците тази година. 1534
Коментари Харесай

Хуманитарната - най-желаното училище след 7. клас

Хуманитарната гимназия е най-желаното учебно заведение от седмокласниците тази година. 1534 от тях са показали, че желаят да бъдат признати там в паралелка с интензивно проучване на британски език. Учебното заведение за първи път повежда класацията, откакто в предходните години шампионата си оспорваха Руската и Английската гимназия. И това лято те са незабавно след ХГ „ Св. Св. Кирил и Методий ” – 1489 са поискали да учат британски в ЕГ „ Иван Вазов ”, а 1409 – британски в ЕГ „ Пловдив ”.

По над 1000 възпитаници са играли също за паралелките с испански, немски и италиански в Руската гимназия, за немските в ЕГ „ Пловдив ” и Хуманитарната и за Френската с британски.

Отличниците на випуска са се ориентирали главно към Математическата гимназия. Първенецът по бал в региона със общ брой 498,5 е признат в паралелка с британски там. Вторият - с 498, е избрал компютърна графика в същото учебно заведение. Следва ЕГ „ Пловдив ”, където първият признат е с бал 497 в немска паралелка. Със същия резултат е и първият класиран в компетентност „ Системно програмиране ” с британски в Математическата. Следващият по триумф с 495 отново е в това школо, само че в паралелка с математика и немски.

В ТОП 5 на паралелките съгласно бала на последния класиран в тях попадат две на Математическата гимназия, две на Руската и една на Английската. Ето на какъв триумф е теглена чертата в описите там:

МГ „ Акад. Кирил Попов ” – редовно програмиране – 448,5 МГ „ Акад. Кирил Попов ” - компютърна графика с британски – 445 ЕГ „ Пловдив ” – немски език – 440,5 ЕГ „ Иван Вазов ” – британски език – 437 ЕГ „ Иван Вазов ” – немски език – 422,5

350 не са подали документи

Още толкоз не са признати на никое място, тъй като са написали малко стремежи и балът не стига за никое от тях

350 възпитаници, които са приключили тази година главно обучение, не са подали документи, с цел да продължат по-нагоре. В акцията са се присъединили 5147 младежи, от които 357 са от други области, сподели ръководителят на комисията Рангел Райчев от Регионалното ръководство по обучение.

Положителна наклонност е, че фамилиите към този момент избират да подават заявки онлайн от къщи – 57% са избрали този метод. 43 на 100 са се почувствали по-сигурни да отидат до някои от центровете за банкет на документи и да бъдат съветвани там.

350 от подалите заявки не са признати на никое място, тъй като са написали прекомерно малко мечтани паралелки и балът не им стига за нито една.

За учениците, които въобще не са кандидатствали, ще се извади информация по входящите им номера от явяването на националните външни оценения. От РУО ще известят шефовете на образователните заведения и те ще би трябвало да ги издирят. В дребните обитаеми места за това ще се търси и подпомагане от кметовете. Тези възпитаници са към момента в наложителната учебна възраст и не трябва да отпадат. Някои от тях евентуално са с двойки на изпитите, само че все пак могат да аплайват – в този случай в балообразуването се взимат нула точки.

Справката от първо класиране демонстрира, че има деца със общ брой по 30 точки, които са в описите на признатите да вземем за пример на ПГ „ Петър Парчевич ” за специалности „ Ел. машини и апарати ” и „ Производство на кулинарни произведения и питиета ”, в ОУ „ Христо Ботев ” – „ Деловодство и списък ”, в ОбУ „ Св. Св. Кирил и Методий ” – „ Шлосерство ”, в ПГСС – „ Механизация на селското стопанство ”.

Тези, които не са признати или изобщо не са кандидатствали, могат да се вкючат в акцията след трето класиране, когато ще се извъртят туровете през автоматизираната система и ще е допустимо за останалите незаети места да се подадат документи напряко в образователното заведение.

Закриват 4 паралелки

За първи път 5 дуални се изпълниха от раз

Само 4 паралелки, за които няма искащи и никакви изгледи да се изпълнят, ще бъдат закрити след първо класиране. На всички останали ще се даде късмет да наберат възпитаници. На този стадий падат „ Металорежещи машини ” в Професионалната гимназия по лозаро-градинарство в Перущица, „ Текстообработване ” в СУ „ Софроний Врачански ”, „ Моделиране и технология на кожени произведения ” в ПГКИТ „ Проф. Д-р Иван Богоров ” и „ Машини и уреди за заваряване ” в Професионалната гимназия по машиностроене.

Радостна наклонност е, че нараства известността на дуалната форма на образование и за първи път в тази акция още на първо класиране са цялостни 5 такива паралелки. Две от тях са в ПГЕЕ – „ Елобзавеждане на производството ” и „ Автоматизация на непрекъснатите производства ”. В Дървото е събрала нужния брой възпитаници паралелката по мебелно произвеждане, в ПГХТТ – по топлотехника, а в ПГ „ Владимир Заимов ” в Сопот – смесената по мехатроника и електронна търговия.

Снимки Атанас Кънев

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР