Хуманитарен работник беше убит в Судан по-рано в петък, след

...
Хуманитарен работник беше убит в Судан по-рано в петък, след
Коментари Харесай

Западни посолства готвят евакуация след убийството на хуманитарен работник в Судан

Хуманитарен служащ беше погубен в Судан по-рано в петък, откакто автомобилът му попадна под пресечен огън, до момента в който се опитваше да реалокира фамилията си на безвредно място, заяви Международната организация по миграция (МОМ), представена от Ройтерс.

Суданецът е четвъртият чиновник на Организация на обединените нации, погубен след експлоадирането на размириците преди шест дни. Армията и паравоенни сили започнаха престрелки в столицата Хартум при започване на мюсюлманския празник Ид ал Фитр в петък.

Загиналият филантропичен служащ е пътувал със фамилията си покрай Ел Обейд, град югозападно от Хартум, когато е бил прострелян, заяви организацията по миграцията, която оказва помощ да се посрещнат потребностите на към 3.7 милиона разселени хора. МОМ заяви, че работата й в Судан сега е спряна.

 Нови боеве бушуват в суданската столица, жителите ѝ се пробват да я изоставен Нови боеве бушуват в суданската столица, жителите ѝ се пробват да я изоставен

Междувременно няколко европейски столици оповестиха, че се приготвят да изтеглят дипломатическите си представителства от Хартум.

Швеция ще изтегля чиновниците на посолството си и техните фамилии от Судан незабавно щом обстановката го разреши, сподели в петък министър председателят Улф Кристершон добавяйки, че Швеция координира политиката си с други страни.

Той сподели, че ще бъде оказана помощ и на други шведи в страната, " доколкото това е допустимо ".

По-рано Испания, Швейцария и Германия също оповестиха, че приготвят извеждането на своите жители от Судан.

Министерството на външните работи в Берн заяви, че има към 100 швейцарски жители, регистрирани в Судан, както и туристи, посещаващи региона на Червено море.

Мадрид разгласи, че държи военни самолети в подготвеност, с цел да прибере към 60 испанци и още 20 жители на други страни, в случай че бъде обезпечен сигурен въздушен кулоар за политане.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че най-малко 413 души са били убити, а още 3551 - ранени за първите шест дни на яростни боеве. Здравната организация на Организация на обединените нации е записала 11 офанзиви против здравни заведения в страната.

Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър заяви за минимум 9 убити и повече от 50 ранени деца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР