Художникът Валентин Георгиев осъди основно училище Иван Вазов в Русе

...
Художникът Валентин Георгиев осъди основно училище Иван Вазов в Русе
Коментари Харесай

Русенски художник осъди училище за унищожен авторски стенопис

Художникът Валентин Георгиев осъди главно учебно заведение " Иван Вазов " в Русе за погубен собствен стенна живопис на една от стените в кабинета по музика в образователното заведение. Това заяви самият Георгиев на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Русе.

Творецът е основал стенописа през 2012 година. По план и след решение на управлението на учебното заведение през предишното лято той е премахнат с багра, а на прилежащата стена е подложен фототапет. Стенописът представлявал петолиние с композиция от доста птички, ноти, цветя и деца, в естетика с няколко топли цвята.

Адвокатът на Георгиев Павлина Иванова изясни, че законът пази неговите авторски права, като никой не е желал единодушието му за изтриване на творбата. Така било заведено правосъдно дело през предходната година.

" Поискахме обезщетение от 3000 лв.. Определихме вредите на Валентин Георгиев, като съобразихме критерия, който законът за отбрана на авторските права е сложил. Обезщетението има и за цел възпиращо деяние по отношение на нарушителя и по отношение на обществото. Така ние желаеме да влияем на нарушителя ", изясни юрист Иванова.

Тя сподели още, че в края на април тази година трудовият контракт на Валентин Георгиев като преподавател по изобразително изкуство бил преустановен, за което също е заведено дело .

След като Окръжният съд в Русе отхвърлил предявеният иск на Георгиев, решението било обжалвано на по-горна инстанция. Така на 28 юли тази година Великотърновският апелативен съд осъдил учебното заведение да заплати на художника желаното обезщетение.

Иванова сподели, че едномесечният период за обжалване пред Върховния касационен съд е минал и решението е дефинитивно. Сумата от 3000 лв. към този момент е изплатена на създателя.

Адвокат Иванова сподели, че това е първо дело у нас, обвързвано с нарушение на авторските права в областта на изобразителното изкуство.

По думите й съгласно изявленията в правните справочници в страната има доста каузи, само че те са за нарушение на авторските права на създателите на музикални творби или непозволено потребление на музикални творби, както и за нарушение на авторските права на планове на архитекти.

Според Иванова създателите би трябвало да познават правата си и да ги пазят.

" Въпреки компликациите, през които минах, бих посъветвал сътрудниците си да си търсят наложително правата, тъй като творбата, което са основали, е като тяхно дете и би трябвало да го почитат. Сумата от 3000 лв. ще я даря, само че още не съм решил под каква форма ", сподели Валентин Георгиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР