Художникът казва, че е използвал сина си - Орасио, като

...
Художникът казва, че е използвал сина си - Орасио, като
Коментари Харесай

Великденски плакат с Христос предизвиква буря в Испания

Художникът споделя, че е употребявал сина си - Орасио, като модел за плаката. 

Плакат в южния испански град Севиля, на който е изобразен млад и хубав Христос, провокира стихия в обществените мрежи, съобщи Асошиейтед прес. Потребители дефинират изображението като засегнатост, а други разгласиха неприлични мнения и мемета, които се подиграват с постера. Плакатът е дело на интернационално приетия севилски художник Салустиано Гарсия Крус. Той e изобразил Христос без трънен венец, без страдалческо лице и с дребни рани по ръцете и ребрата. Плакатът е поръчан и утвърден от уредниците на фамозните и доста известни процесии през Страстната седмица преди Великден в Севиля. 

Веднага след представянето му предходната седмица в обществените мрежи се появиха рецензии против него и се развихри спор за това по какъв начин би трябвало да бъде изобразен възкръсналият Христос. Мнозина дефинират изображението като позорно, неуместно, прекомерно красиво, модернистично и несъответстващо на великденската традиция на Севиля, отбелязва Асошиейтед прес. Испания е главно католическа страна и църковните обичаи като бракосъчетания, кръщенета и религиозни паради са извънредно известни.  Кампанията в Change.org за евакуиране на плаката на Христос е подкрепена с подписите на към 14 000 души от цялата страна. 

Авторът отбрани творбата си и отхвърли рецензиите на плаката като старомодни. " В картината няма нищо революционно ", споделя Гарсия Крус пред осведомителната организация " Атлас ", представен от Асошиейтед прес. " Има модерни детайли,...но всички са били употребявани през последните седем века ". Художникът споделя, че е употребявал сина си - Орасио, като модел за плаката. 

През миналите години някои плакати за разнообразни католически празници бяха изтеглени след рецензии, отбелязва Асошиейтед прес.

Кметът на Севиля Хосе Луис Санс дефинира разногласието като " неестествен ". " Плакатът ми харесва ", сподели той и добави, че не може всички постери за Страстната седмица да са идентични всяка година. " Някои плакати са по-рисковани, други - по-класически, трети - по-смели ", добави градоначалникът, представен от Асошиейтед прес.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР